Jona ima veliko težavo

Avtor besedila: Juan Kruz Igerabide
Naslov:
Jona ima veliko težavo
Naslov izvirnika: Jonás tiene un problema muy gordo
Ilustracije:
 Mikel Valverde
Prevod:
Barbara Pregelj
Dvojezična izdaja: slovensko - španska
Tehnični podatki:
21x19; 48 strani, trda vezava
ISBN: 
978-961-6886-21-5
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
Cena:
15,99€, ob nakupu v naši spletni trgovini 5,00€. Naroči

PRELISTAJ KNJIGO.

Odkar se je rodila sestrica, približno od takrat ima Jona veliko težavo. Včasih težava izgine. Jona je zaskrbljen in njegovi starši tudi. Jim bo težavo kljub premeteni čarovnici uspelo rešiti?

Jona ima veliko težavo je peta slikanica v zbirki knjig o Joni, ki glavnega junaka  s humornim pridihom postavlja v različne bolj ali manj vsakdanje situacije, ob tem pa tematizira pogostejša čustva (strah, žalost, veselje, jezo …).
Knjige v zbirki o Joni: Jona in prestrašeni hladilnik, Jona je žalosten, Jonova budilka, Jona v stiski, Adijo, Jona

»Pravljice in pesmi so način, na katerega dihamo življenje«, pravi Juan Kruz Igerabide Sarasola, ki se je rodil v baskovski vasici na severu Španije in zrasel z dvema jezikoma: maternim jezikom, starodavno baskovščino in španščino, ki je bila jezik njegovega šolanja. Vrsto let je tudi sam učil. Tako je odkrival svet pravljic in pesmi s svojimi učenci in otroki.

 

 

 

Mikel Valverde se je rodil v Vitorii-Gasteiz, kjer tudi živi. Ilustraciji se je začel posvečati preko stripa. Izdal je več avtorskih in ilustriral vrsto drugih slikanic. Za svoje delo je leta 2005 prejel mednarodno nagrado za ilustracijo Fundacija Santa María.

IZ RECENZIJ

 

Zbirka dvojezičnih, slovensko-španskih slikanic je bogatejša še za dva naslova. Oba skozi oči triletnega Jone naslikata otroštvo, igrivo in hkrati zapleteno v vsem svojem sijaju. V četrti knjigi se Jona z mamo odpravi v slaščičarno, kjer si močno zaželi čokoladnega jajca, ki se mu kar samo ponuja s pulta, a mame zanj ne prosi. Njegova roka pa je bolj pogumna in v pravem trenutku seže po jajcu. Sicer kraje ni nihče opazil, a Jono vseeno močno peče vest. Kako bo rešil nastali položaj? V peti knjigi pa se Jona sooča s prav posebno težavo: odkar se je rodila sestrica, Jono v sanjah preganja zlobna čarovnica in ga neusmiljeno žgečka po trebuhu, dokler Jona ne zmoči postelje. S starši iščejo rešitev, a nič ne pomaga. Nato se Jona odloči, da na pomoč pokličejo teto Pauli, ki ima nos vedno v kakšni knjigi; ona bo že vedela, kaj storiti. Vse knjige v zbirki sicer s ščepcem humorja, a vseeno realistično predstavijo pogoste otroške težave. Zbirke pa ne odlikujejo samo hudomušne in poučne zgodbe ter zabavne ilustracije, pač pa so vsa besedila v njej oblikovana v skladu s priporočili za oblikovanje gradiv, namenjenih dislektikom.

JAZBEC, Vanja. Juan Kruz Igerabide: Jona ima veliko težavo in Jona v stiski. Bukla 123-124.

 

DIDAKTIČNO GRADIVO

Priročnik motiviranja za branje LEO, LEO.