Jona in prestrašeni hladilnik

Avtor besedila: Juan Kruz Igerabide
Naslov:
Jona in prestrašeni hladilnik
Naslov izvirnika: Jonás y el frigorifico miedoso
Ilustracije:
 Mikel Valverde
Prevod:
Barbara Pregelj
Dvojezična izdaja: slovensko - španska
Tehnični podatki:
21x19; 36 strani, trda vezava
ISBN: 
978-961-6886-00-0
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
RAZPRODANO

PRELISTAJ KNJIGO.

Jona ostane sam doma, ker mora mama nujno v trgovino. Nenadoma opazi, da se ves trese od strahu. Njegovo srce, roke, celo hladilnik se trese.
Toda česa se boji hladilnik?
Jona in prestrašeni hladilnik je prva slikanica v zbirki, ki glavnega junaka  s humornim pridihom postavlja v različne bolj ali manj vsakdanje situacije, ob tem pa tematizira pogostejša čustva (strah, žalost, veselje, jezo …).
Knjige v zbirki o Joni: Jona je žalosten, Jonova budilka, Jona v stiski, Jona ima veliko težavo, Adijo, Jona.

 


»Pravljice in pesmi so način, na katerega dihamo življenje«, pravi Juan Kruz Igerabide Sarasola, ki se je rodil v baskovski vasici na severu Španije in zrasel z dvema jezikoma: maternim jezikom, starodavno baskovščino in španščino, ki je bila jezik njegovega šolanja. Vrsto let je tudi sam učil. Tako je odkrival svet pravljic in pesmi s svojimi učenci in otroki.

 

 

Mikel Valverde se je rodil v Vitorii-Gasteiz, kjer tudi živi. Ilustraciji se je začel posvečati preko stripa. Izdal je več avtorskih in ilustriral vrsto drugih slikanic. Za svoje delo je leta 2005 prejel mednarodno nagrado za ilustracijo Fundacija Santa María.

IZ RECENZIJ

 

V seriji dvojezičnih, slovensko-španskih slikanic o triletnem Jonu se avtor prek drobnih, vsakdanjih doživetij dotika temeljnih človeških občutij, kot so strah, žalost ipd. Ker je v otroštvu opna med zunanjih in notranjim svetom še zelo prepustna, včasih otroci svoja čustva in občutja preslikajo v zunanji svet; tako se Jonu od strahu, ker je prvič sam doma, ne tresejo le srce in dlani, ampak se trese tudi hladilnik – zagotovo se v njem skriva volk! Spet drugič se zunanji dražljaji pretočijo v telesna občutja. Ko Jona dobi poljubček od prodajalke, se njegovo srce radostno razširi, noge pa kar same od sebe poskočijo; ob prepiru staršev pa se njegovo srce od žalosti skrči in noge otrpnejo. Avtor občutljivo poišče občutja, ki se skrivajo v telesu, in nas obenem vzpodbuja, da jih s pomočjo besed spravimo na plan.

Ogrizek, M. (2013). Jona in prestrašeni hladnilnik. Bukla, 97–98.

 

DIDAKTIČNO GRADIVO

Priročnik motiviranja za branje LEO, LEO.