Kulturna izmenjava

Avtorica besedila: Isol
Naslov:
Kulturna izmenjava
Naslov izvirnika: Intercambio cultural
Ilustracije: Isol
Prevod:
Barbara Pregelj
Dvojezična izdaja: slovensko - španska
Tehnični podatki:
19×24; 48 strani, trda vezava
ISBN: 
978-961-6886-14-7
Cena:
18,00€, ob nakupu v naši spletni trgovini 10,00€. Naroči

PRELISTAJ KNJIGO.

Nagrade:
Zlata hruška

Ko je Gašper nekega dne že skoraj zaspal pred televizorjem, ga je pritegnil oglas:
Zamenjajte za en teden kraj svojega bivanja in zaživite drugo življenje! Tako je prišel slon Bombo v mesto gledat televizijo, Gašper pa je preživel čudovit teden v afriškem pragozdu.

 

ISOL se je rodila v Argentini, kjer tudi živi, piše, ilustrira, oblikuje in prepeva. Za svoje delo je dobila vrsto najprestižnejših nagrad za mladinsko kniževnost, med drugim tudi zlato jabolko na Bratislavskem bienalu ter nagrado Astrid Lindgren. Večkrat je bila tudi med finalisti za Andersenovo nagrado.

IZ RECENZIJ

Argentinska umetnica Isol, ki se poleg pisanja in ilustriranja otroških knjig, ukvarja tudi s prepevanjem, je mestnega dečka Gašperja poslala na kulturno izmenjavo. Gašper je absolutno preveč časa preživel v fotelju pred televizorjem, zato sta s slonom Bombom zamenjala bivališči. Gašper je za teden dni odšel v afriški pragozd, slon Bombo pa v njegovo dnevno sobo, na kavč in pred televizor. Komu se je na izmenjavi bolje godilo, sploh ne dvomimo in zelo smo veseli, da je Gašper ugotovil, da je življenje v naravi veliko bolj zabavno. Na koncu knjige, ki je oblikovana v skladu s priporočili za oblikovanje gradiv za bralce z disleksijo, je čudovita zgodba zapisana tudi v španščini.

 

RUGELJ, Renate. Bukla, 115.

 

OD GNEZD DO ZVEZD:

Argentinska slikanica, kot že naslov pove, spregovori o različnih načinih bivanja na različnih koncih sveta. Gašper, ki živi v mestu, veliko časa preživi pred televizijo, ki je v Afriki, kamor se odpravi na izmenjavo, nima. Izkaže se, da je čisto nič ne pogreša, saj se da v naravi uganjati vragolije vseh vrst, spoznavati nove prijatelje, občudovati sončne zahode in še kaj. Slikanica spregovori o tem, da je drugačno lahko lepo, vznemerljivo in zanimivo. Takšno je sicer tudi gledanje televizije za slona Bomboma, ki se je naselil h Gašperju, a je hkrati še nekaj drugega – zasvojljivo. Slikanico lahko torej beremo tudi kot opozorilo, kako med gledanjem televizije resnični življenje teče mimo, z namigom, da ga je namera le škoda. Besedilo je blago zabavno, prav takšne so tudi ilustracije. (Gaja Kos)

Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2016
Pregled knjižne produkcije za mladino iz leta 2015

DIDAKTIČNO GRADIVO

Priročnik motiviranja za branje LEO, LEO.