Poredni Petit

Avtorica besedila: Isol
Naslov:
Poredni Petit
Naslov izvirnika: Petit, el monstruo 
Ilustracije:
 Isol
Prevod:
Barbara Pregel
Dvojezična izdaja: slovensko - španska
Tehnični podatki:
22×22; 40 strani, trda vezava
ISBN: 
978-961-6886-09-3
Cena:
17,99€, ob nakupu v naši spletni trgovini 10,00€. Naroči

PRELISTAJ KNJIGO.

Nagrade:
Zlata hruška

PETIT je deček, ki počne dobre in slabe stvari. To se mu zdi čudno in njegovi mami tudi. »Nisem v ničemer dober in sem slab v vsem?« se sprašuje Petit, ki si želi le malo miru in priročnik, ki bi mu razjasnil dvome.
Zabavna in poučna zgodba brez obsojanja, v kateri prepoznamo lastne dvome in protislovja.

 

Marisol Misenta (1972, Buenos Aires), z umetniškim imenom ISOL, je vsestranska argentinska umetnica, predvsem pa ilustratorka, pisateljica in pevka. Je avtorica številnih avtorskih slikanic, med drugim tudi Porednega Petita – Petit, el monstruo.

Za svoje delo je prejela številna priznanja (leto 2013 Spominsko nagrado Astrid Lindgren, leta 2006 in 2007 je bila med finalisti za Andersenovo nagrado), večkrat je bila uvrščena tudi na seznam Belih vran.

 

 


IZ RECENZIJ

»Zabavna in poučna zgodba brez obsojanja, v kateri prepoznavamo lastne dvome in protislovja«, je zapisano na zadnji strani slikanice. Dodala bi, da je obenem vendarle tudi ganljiva in zelo prisrčna.

Slikanica je izšla dvojezično (slovensko-španska izdaja) in je oblikovana v skladu s priporočili za oblikovanje gradiv za bralce z disleksijo – kot so vse slikanice založbe Malinc. Izšla je v zbirki Še ... in želeli bi si le, da bi v slovenščini izšla še kakšna Isolina slikanica.

Tilka Jamnik; Društvo Bralna značka

 

ČLOVEKNEJEZISE

Naslov je preveden zelo blagohotno, v izvirniku je namreč mali Petit kar “monstruo“ – pošast. Slikanica pa nas sili v vprašanje, ali je Petit sploh poreden. Kaj ni le otrok, ki odrašča inusvaja dogovorjene norme medsebojnega obnašanja? Zakaj naj bi bil poreden, kadar laže, in zakaj priden, kadar si izmišljuje zgodbe? Stvari niso preproste in predvsem ne črno-bele! Petit se sprašuje, če je mogoče nekakšna poredno-pridna vrsta otroka. Saj je tudi mama pridna, ker ga razume, in poredna, kadar mu ne da slaščic; je torej to nalezljivo oziroma dedno? Dinamična ilustracija izraža Petitovo živahnost, stiske in vprašanja ter prikazuje situacije, ko se Petit trudi, da bi bil priden, vendar je rezultat vedno takšen, kot bi hotel biti poreden. Slikanica je ganljiva in prisrčna; ”poučna“ brez obsojanja, razpre nam vrsto vprašanj. Torej nikakor ni namenjena le mlajšim otrokom, ampak tudi odraslim, predvsem staršem. Izšla je dvojezično (slovensko-špansko) in je oblikovana v skladu s priporočili za oblikovanje gradiv za bralce z disleksijo. To je prva v slovenščino prevedena avtorska slikanica argentinske vsestranske oblikovalke Isol, ki je med drugim prejela tudi Spominsko nagrado Astrid Lindgren – ALMA 2013. (Tilka Jamnik)

Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2015
Pregled knjižne produkcije za mladino iz leta 2014

DIDAKTIČNO GRADIVO

Priročnik motiviranja za branje LEO, LEO.