Avtorica besedila: Care Santos
Naslov: Prodam očeta
Naslov izvirnika: Se vende papá
Ilustracije: 
Andrés Guerrero
Prevod: Barbara Pregelj
Tehnični podatki: 14.6×20.9, 140 strani
ISBN: 978-961-6886-16-1
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
Cena: 20,50€, ob nakupu v naši spletni trgovini 10,00€. Naroči

E-knjigo lahko kupite ali si jo izposodite na

PRELISTAJ KNJIGO.

Nagrade:
Zlata hruška

Kaj se zgodi, ko se oče, ki ga tako močno pogrešaš, nenadoma vrne? In ti povrh vsega še pove, da bo odslej ves svoj čas namenil tebi? Pa še hišnega ljubljenčka ti podari in dom uredi, da je videti kot srednjeveški grad?
Nori se je vse to zgodilo, a ni prav nič navdušena. Nekaj mora storiti in to hitro. Še dobro, da je njen prijatelj Oskar strokovnjak za izmišljevanje najgenialnejših načrtov.

 

»Knjige nas nagovarjajo, a jim vsi ne znajo risluhniti,« pravi leta 1970 v Mataroju pri Barceloni rojena Care SANTOS. Avtorico, ki živi v Kataloniji in večinoma piše v kastiljščini, v zadnjem času tudi v katalonščini, so zgodbe tako navdušile, da je začela pisati pri osmih letih in bila že zelo zgodaj odločena, da se bo posvetila le pisanju.
Kratki roman Prodam mamo je bil leta 2011 uvrščen na seznam belih vran, med najboljše mladinske knjige, ki ga vsako leto pripravijo v Mednarodni mladinski knjižnici v Münchnu (IJB). Leta 2014 je v slovenskem prevodu izšel pri založbi Malinc. Prodam očeta je njegovo nadaljevanje, v katerem se prijatelja Oskar in Nora reševanja družinskih težav lotita z novimi domislicami.

 

Andrés Guerrero Sánchez se je rodil v Trujillu, v španski pokrajini Extremaduri, leta 1958. Ljubezen do knjig ga spremlja že od otroštva, ko mu je babica prebirala pravljice medtem ko je kuhala. Tako se je rodila njegova strast do knjig in prizadevanje, da bi jih ilustriral. »Postati pisatelj ali ilustrator je odločitev, ki je ne moreš sprejeti, to se preprosto zgodi. To je okoliščina, ki si je ne izberemo. Vsaj v mojem primeru je bilo to neizbežno,« je zatrdil za Muzej ilustratorjev S.O.L. Objavljati je začel kratke stripe v revijah, nato je začel risati risanke. Čez nekaj let je začel ilustrirati otroške knjige, nekatere je celo sam napisal.

IZ RECENZIJ

»Knjige nas nagovarjajo, a kaj ko jim vsi ne znajo prisluhniti,« pravi priljubljena katalonska avtorica, ki piše zgodbe od svoje rane mladosti in smo jo pri nas brali v kratkem nagrajenem romanu za mladino z naslovom Prodam mamoProdam očeta je seveda njegovo nadaljevanje in glavna junaka, prijatelja Oskar in Nora, se morata tokrat spopasti z novimi družinskimi težavami. Nekoč hladen in oddaljen Norin očka se zaradi izgube službe slavnega televizijskega voditelja odloči ves svoj čas posvetiti hčerki, ki tega seveda ni vajena. Nora se rada druži z Oskarjem, rada z njim gleda filme in izumlja najbolj nenavadne reči, a zadnje čase se v vse vtakne njen očka. Treba se bo domisliti nečesa res genialnega … Prisrčna zgodba, ki dokazuje, da sta domišljija in ljubezen najboljši rešitvi za vse. Knjiga je oblikovana v skladu s priporočili za oblikovanje gradiv za bralce z disleksijo.

Renate Rugelj; Bukla 116-117

 

OD GNEZD DO ZVEZD

Lani smo v Priročniku predstavljali knjigo, v kateri sta osemletna prijatelja Nora in Oskar "prodajala" dečkovo mamo, ker je "postala precej zatežena" in ga je imela "vse manj rada". (V resnici je rodila bratca.) V drugi knjigi sledi logično nadaljevanje: sedaj že četrtošolca "prodajata" Norinega očeta. A tokrat so vzroki popoldnoma drugačni. Norin oče je zvezdniški voditelj precej butastih in zabavnih oddaj. Zaradi krize TV-hiša očeta ne more več plačevati njegovi slavi primerno. Oddajo ukinejo in čez noč brezposelni zvezdnik, dotlej odsoten oče, doživi "osebno preobrazbo". Odloči se, da bo odslej ves svoj čas namenil prej zapostavljeni hčeri. Postati hoče popoln očka. Začenši z vedno zaskrbljenim obrazom in prebiranjem groznih knjig: Otroci in zaslon, Zelenjavna kuhinja ipd. 
Skratka, ko starši stopimo na pot popolnosti, se nad otroke zgrnejo mnoge nadloge ... Otrokom zabavna in za starše dokaj poučna knjiga, oblikovana v skladu s priporočili za bralce z disleksijo. (TO)

Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2016
(Pregled knjižne produkcije za mladino iz leta 2016)

DIDAKTIČNO GRADIVO

Priročnik motiviranja za branje LEO, LEO v šolskem letu 2016/2017.