Sedem noči s Paulo

Avtorja besedila: Juan Kruz Igerabide in Patxi Zubizarreta
Naslov:
Sedem noči s Paulo
Naslov izvirnika: Siete noches con Paula
Ilustracije:
 Elena Odriozola
Prevod:
Ana Fras
Tehnični podatki:
14,6x20,9; 116 strani
ISBN: 
978-961-6886-37-6
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
Cena:
18,00€, ob nakupu v naši spletni trgovini 7,00€. Naroči

E-knjigo lahko kupite ali si jo izposodite v

PRELISTAJ KNJIGO.

V zgodbi Sedem noči s Paulo spoznamo deklico Paulo in Ilustracije Elena Odriozola izvemo, kako je preživela čas, ko je morala zaradi bolezni ostati v bolnici. A ta zgodba vsebuje še druge zgodbe, v katerih lahko uživaš. Prav tako lahko zgodbe preženejo dolgčas in kdo ve, morda te lahko celo pozdravijo, saj imajo tudi čudežno moč.
Izpod peresa Patxija Zubizarrete in Juan Kruza Igerabida, dveh baskovskih avtorjev, ki sta že našla svojo pot med števine bralce po vsem svetu, tudi med slovenske.

 

»Pravljice in pesmi so način, na katerega dihamo življenje«, pravi Juan Kruz Igerabide Sarasola, ki se je rodil v baskovski vasici na severu Španije in zrasel z dvema jezikoma: maternim jezikom, starodavno baskovščino in španščino, ki je bila jezik njegovega šolanja. Vrsto let je tudi sam učil. Tako je odkrival svet pravljic in pesmi s svojimi učenci in otroki.
Patxi Zubizarreta se je rodil leta 1964 v Baskiji. Ko je bil majhen, je bil debelušen, saj je imel zelo rad slaščice. Želel si je, da bi bil, ko odraste, slaščičar. A ko je končal študij španščine, je začel pisati in s pisateljevanjem še do danes ni odnehal. Objavil je več kot dvajset knjižnih naslovov, ki se odlikujejo po  izčiščeni pripovedi in izjemni senzibilnosti. Na svoji literarni poti je doslej dobil nekaj pomembnih nagrad, pa tudi privilegij, da lahko živi od literature.

 

 

Elena Odriozola, San Sebastian – Donostia, 1967, se ni odločila, da bo ilustratorka. Ilustriranje je prišlo kar samo od sebe. Zgodilo se je leta 1997, a se je v resnici začelo, ko je bila še majhna. Počasi, brez hitenja, ciljev in namenov. In še traja. Odriozola velja za eno najbolj priznanih španskih ilustratork. Za svoje delo je dobila vrsto nagrad, bila pa je tudi nominirana za Andersenovo nagrado.

IZ RECENZIJ

Deklica Paula nekega dne močno zboli, in ker zdravniki ne vedo točno, kaj ji je, mora več dni ostati v bolnišnici na opazovanju. Da ji tam ob večerih, še bolj pa ob dolgih nočeh, ni dolgčas, poskrbijo njena mama, prijatelji in zdravniško osebje, ki ji krajšajo čas s pripovedovanjem imenitnih zgodb. Te so vsebinsko med seboj zelo različne, saj sta avtorja knjige nekatere poiskala v ljudskem izročilu raznih celin in jih malce priredila, druge pa so plod njune bujne domišljije, prav tiste, ki otroke vedno tako zelo privlači in zaradi katere so zgodbe še imenitnejše. Njihova lepota je v bogati sporočilnosti, ki poleg zdravilne moči (dobrih) zgodb na vsakega med nami poudarja pomen srčnosti, prijateljstva in zaupanja vase. Čudovito branje za vse generacije!

Vesna Sivec Poljanšek; Bukla 136

 

Iz spremnega besedila

Ponavadi pri nastajanju knjig za otroke tesno sodelujeta pisec in ilustrator. Pri tej knjigi pa sta sodelovala dva pisatelja: Patxi Zubizarreta in Juan Kruz Igerabide, Juan Kruz Igerabide in Patxi Zubizarreta. Skupaj sta ustvarila zgodbo ali bolje rečeno zgodbo o zgodbah; zamisel, ki sta jo želela uresničiti že nekaj časa.
Čeprav zgodba ni ravno dolga, sta se ji morala zelo posvetiti: ustvariti sta morala glavno pripoved in izbrati primerne zgodbe, ki sta jih potem vključila v osrednjo linijo, tako kot krojač, ki skuša vsak del svoje obleke sešiti do popolnosti.
Ta zgodba vsebuje veliko zgodb, nekatere izmed njih sta ustvarila avtorja, spet druge so priredbe ljudskih zgodb z vsega sveta: iz Afrike, Amerike, Evrope ... In vse so pazljivo predelane, da ti bodo všeč, da boš ob njih užival/a, da ti ne bo dolgčas in tudi, da se boš pozdravil/a: tisti, ki uživamo v branju, vemo, da imajo zgodbe čudežno moč.
In kot je to običajno pri knjigah za otroke, sta pisca tesno sodelovala z ilustratorko Eleno Odriozolo. Zato, da boš ti, bralec in/ali bralka, lahko gledal/a, se dotaknil/a in prebral/a to čudovito knjigo.

DIDAKTIČNO GRADIVO

Priročnik motiviranja za branje LEO, LEO in ŠPANSKA VAS v šolskem letu 2017/2018.