Autora del texto: Ana Saldanha
Título en esloveno:
Za starejše od šestnajst
Título del original: Para maiores de dezasseis
Traducción:
 Blažka Müller Pograjc
Dátos técnicos:
14,6×20,9; 216 pp.
ISBN: 
978-961-6886-27-7
Precio:
22,00€, al comprar en nuestra página web 19,80€ (10% de descuento).


Še ne šestnajstletna Dulce se na Facebooku spozna s še enkrat starejšim Eddijem. Prijateljstvo nadaljujeta s telefonskimi pogovori in sporočili. Ko se njuni resničnosti prekrižata v podeželskem mestecu Vila Nova de Senfins, se zapleteta v kratkotrajno strastno ljubezensko razmerje. Kaj od odnosa pričakuje Dulce? Kaj od nje hoče Eddie? Kot da njuno preizpraševanje ne bi zadoščalo, se v dogajanje vpletejo še policija, sodišče in mediji.
Za starejše od šestnajst je zgodba o najstniškem tipanju po odnosih med spoloma. Je tudi prvi v slovenščino prevedeni roman na Portugalskem izjemno cenjene in priljubljene mladinske pisateljice Ane Saldanhe ter obenem eno redkih besedil portugalske mladinske književnosti pri nas.


Ana Saldanha, rojena v Portu leta 1959, sodi med vidnejše in produktivnejše portugalske avtorice. Deluje tudi kot prevajalka z magisterijem iz angleške literature in doktoratom iz prevajanja mladinske književnosti, ki ga je zagovarjala leta 1999 v Glasgowu, kjer je tudi nekaj časa živela.
Podpisala je več kot trideset knjižnih naslovov za mladino in prejela nekaj pomembnih nagrad, nazadnje nagrado Bissaya Barreto za mladinsko književnost (Prémio Bissaya Barreto de Literatura Para a Infância), s katero strokovnjaki za mladinsko književnost nagrajujejo najkakovostnejša portugalska dela. Njena besedila so bila izbrana za predstavitev na Bolonjskem knjižnem sejmu, vključena so tudi v šolske programe in Nacionalni načrt branja (nabor knjig za prebiranje v šolah). Živi v rojstnem Portu, kjer vodi literarne dogodke, dejavna je tudi kot promotorka literature med slepimi.