Junija so Slovenijo obiskali ambasadorji Cienlee

Med 6. in 9. junijem letos je Slovenijo obiskala skupina sedmih ambasadorjev Cienlee ter njihovih spremljevalcev pod vodstvom Jacqueline Oliver, vodje delavnic Cienlee. Namen obiska je bil, da Patricia, Ana, Fatima, Reyes, Candela, Ivan in Felipe, ki so stari od 9 do 12 let, spoznajo državo, od koder prihajajo pisatelji in pisateljice, katere knjige so prebirali v lanskem letu ter jih kot ambasadorji predstavljali svojim vrstnikom. V času obiska so spoznali tudi pisateljice in pisatelje osebno, poleg tega so se družili tudi s slovenskimi vrstniki, ki se učijo špansko, ter si ogledali številne slovenske kraje in znamenitosti. Toda pojdimo lepo po vrsti.

Skupina ambasadorjev je iz kraja Quintenar de la Orden v Španiji na letališče v Benetke prispela v torek, 6. junija, ob 8:45. Od tam so se takoj podali na pot proti Sloveniji, in sicer proti gradu Smlednik, ter si po poti skozi okno avtobusa z navdušenjem ogledovali spreminjajočo se pokrajino. Na gradu je skupino ambasadorjev, njihovih staršev in spremljevalcev že pričakala ekipa založbe Malinc, vsi skupaj pa so se nato povzpeli na Kalvarijo ter si ogledali Stari grad Smlednik. Poleg lokalne zgodovine, ki jo je predstavil turistični vodič Marjan, so obiskovalci tukaj prvič poskusili tudi tipične slovenske jedi, nad katerimi so bili navdušeni, očarala pa jih je tudi smledniška knjigobežnica. Po sončnem zahodu se je skupina z griča odpravila proti hotelu, kjer so si lahko odpočili po dolgi poti ter se pripravili na prihodnje dni.

Drugi dan obiska so ambasadorji Cienlee začeli s pravim slovenskim zajtrkom: kruhom z medom. Takoj nato pa je bil že čas za obisk OŠ Preska, kjer jih je pričakala učiteljica španščine Tina Veselinović ter slovenski učenci, ki se učijo špansko. Z njimi so se ambasadorji preizkusili v različnih igrah, v tem času pa je pred Knjižnico Medvode ekipa TV Medvode posnela prispevek o obisku ambasadorjev, ki si ga lahko ogledate tukaj. Po snemanju so se vsi skupaj odpravili na tržnico Medvode, kjer so jih navdušili tipični slovenski izdelki, temu pa je sledilo kosilo na osnovni šoli, kjer se je ambasadorjem pridružil tudi ravnatelj OŠ Preska, Primož Jurman. Ob tej priložnosti so se ambasadorji in njihovi starši preizkusili v učenju slovenščine in se tudi uspešno naučili nekaj osnovnih izrazov.

Popoldne je skupino že čakal ogled Ljubljane ter srečanje s slovenskim pisateljem Petrom Svetino, čigar knjigo El Anillo Magico (Čudežni prstan) so prebirali v španščini. V družbi pisatelja so se z ladjo odpeljali po Ljubljanici, Peter Svetina se je na veliko navdušenje svojih mladih bralcev tudi podpisoval njihove izvode slikanice.

Tretji dan so ambasadorji Cienlee odpravili na drugo osnovno šolo: OŠ Medvode. Na šoli jih je najprej prijazno sprejela ravnateljica Damjana Šubic, slovenski učenci pa so jim pripravili glasbeno točko. In čeprav se učenci na OŠ Medvode v šoli španščine ne učijo, je pobudo za poučevanje prevzela ambasadorka Patricia, ki je svoje vrstnike naučila nekaj osnovnih besed in fraz v španščini, nato pa so skupni jezik z vrstnicami našle tudi preko iger.

Vsi skupaj so se nato udeležili kuharske delavnice, na kateri so pripravljali carski praženec – šmorn, kasneje pa so si španski obiskovalci ogledali tudi šolski vrt s čebelnjakom in se udeležili likovnih delavnic. Lokalna vodička Vanja jim je predstavila slovenske rastline in zelišča, v tem času pa so si starši ambasadorjev ogledali Škofjo loko. Ta je za španske obiskovalce pomemben kraj tudi zato, ker se je v njej rodil Jan Oblak, nogometaš madridskega kljuba Atlético.

V popoldanskih urah je bil čas za obisk ene najslavnejših turističnih destinacij v Sloveniji: Blejsko jezero. To pa ni bil navaden izlet, saj je skupino ambasadorjev na Bledu pričakovala slovenska pisateljica, pesnica in prevajalka Klarisa Jovanović, avtorica slikanice Nikolai el gimnasta y un ladrón muy plasta (Telovadec Nikolaj prežene tolovaja), ki so jo ambasadorji prebirali v španskem prevodu. V družbi pisateljice si je skupina otrok in staršev nato ogledala grad ter se z ladjico odpeljala na otoček, dan pa se je zaključil s skupno večerjo.

Zadnji, četrti dan obiska Slovenije so ambasadorji Cienlee odpravili proti zahodu: ogledali so si slovensko obalo in mesto Koper. Na poti iz Medvod so presenečeno opazovali, kako se alpska pokrajina spreminja v mediteransko, navdušilo pa jih je tudi dejstvo, da je Koper dvojezično območje. Vendar pa Koper ni bil zadnja postojanka na tem izletu. Čakal jih je namreč še obisk Izole, kjer jih je pričakoval še zadnji ustvarjalec, ki so ga spoznali preko knjig. Francisco Tomsich, ilustrator španske izdaje Los sabios hipopótamos (Modrost nilskih konjev), jih je povabil v svoj atelie v OŠ Dante Alighieri Izola. Tam si je skupina ogledala nekaj njegovih del, navdušile pa so jih tudi sama šolska zgradba ter pisane uličice v Izoli. Toplo sonce in prijetna temperatura sta skupini omogočila, da je izlet zaključila s skokom v Jadransko morje. Po tem je napočil čas za slovo, in ambasadorji so se polni vtisov in navdušenja povzpeli na avtobus, ki jih je odpeljal proti letališču. S tem se je obisk ambasadorjev zaključil, mi pa se po štirih polnih dnevih in neprecenljivih vtisih že veselimo nadaljnjega sodelovanja z delavnicami Cienlee.

Obisk ambasadorjev Cienlee je del evropskega projekta BIDILAND, ki ga sofinancira Evropska unija. Obisk prav tako sofinancirajo Javna agencija za knjigo RS, Ministrstvo za kulturo RS in Občina Medvode.

Fotografije so last delavnic Cienlee in fotografa Filipa Baloga. Poročilo je pripravila Katarina Kogej.

Povezave do novic v slovenščini: