Poročilo o srečanju v Ljubljani v sklopu projekta LITPRAX

Med 15. in 19. aprilom je v Ljubljani potekala Spomladanska šola v sklopu projekta LITPRAX (Literatura v praksi: profesionalni izzivi pri branju, prevajanju in urejanju v digitalni dobi). Cilj projekta, v katerem poleg založbe Malinc sodelujejo Univerza v Ljubljani, Zahodna Univerza v Timisoari, Univerza v Novem Sadu, CSIC ter mreža Red de Hispanistas de Europa Central, je izboljšanje branje in digitalne pismenosti, pomemben del pa predstavlja poudarjanje praktičnih vidikov literature, ki študentke in študente usmerja na trg dela. Na Spomladanski šoli v Ljubljani je sodelovalo 29 študentov s petih univerz iz Slovenije, Srbije, Romunije in Češke ter petnajst univerzitetnih profesorjev.

Prvega dne so se udeleženci po pozdravnemu nagovoru ter predstavitvi programa dela posvetili pregledu španske dramatike 21. stoletja, ki sta jo v prispevku z naslovom Panorama del teatro en español del siglo XXI pripravila Gemma Santiago Alonso in Giuseppe Gatti Riccardi. Sledil je prispevek na temo  interpretacije dramskih besedil, ki jo je vodil Daniel Vázquez Touriño, ki je nato izvedel še delavnico na isto temo. Zatem je bila na vrsti delavnica radijskega gledališča, ki so jo izvedli Raúl Cortés, Cristina Mateos in Mercedes Martínez Esperilla. Istočasno je potekala gledališka vaja, dan pa se je zaključil z vodenim ogledom Ljubljane, ki so ga za obiskovalce pripravili slovenski študentje.

Drugega dne so udeleženci nadaljevali z delavnicami o radijskem gledališču, ki se je začela prejšnjega dne, ter po odmoru za kosilo predstavili svoje rezultate. Istočasno je potekala gledališka vaja, popoldan pa je sledila spletna okrogla miza z dramaturgi, na kateri so sodelovali Bárbara Colio, Pablo Remón in Sebastián Miguez Conde, moderirala pa sta jo Gemma Santiao Alonso in Giuseppe Gatti Riccardi.

Tretji dan se je začel z delavnico o prevajanju dramskih tekstov, ki jo je moderirala Bojana Kovačević Petrović, nadaljeval pa s praktično delavnico prevajanja ter zaključili z diskusijo o prevedenih besedilih, ki jo je moderirala Eva Lalkovičová. Po pavzi je sledila okrogla miza z gledališkimi prevajalci, na kateri so sodelovali Dóra Bakucz, Marjeta Drobnič, Petr Gojda, Bojana Kovačević Petrović in Luminita Voina-Raut, moderirala pa je Maja Šabec.

Četrtek se je začel z delavnico z naslovom Quién elige? (Kdo izbira?), ki sta jo vodili Barbara Pregelj in Urša Geršak. Zatem je Sašo Puljarević izvedel delavnico literarne kritike, po kosilu pa je sledila okrogla miza o prevajalskih izzivih, na kateri so sodelovali Manel Romero, Andreja Udovč, Livia Stoia in Pavlina Juračkova, moderirala pa jo je  Barbara Pregelj. V popoldanskih urah je sledila generalka gledališke urpizoritve, kasneje pa se je udeležencem pridružil španski dramaturg in režiser Juan Mayorga.

Ob 19.00 je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo sledila uprizoritev gledališke predstave, na katero so se cel teden pripravljali študentje. Večer se je zaključil s sprejemom, ki so ga v sodelovanju s špansko embasado pripravili organizatorji.

Petek je bil namenjen multiplikatorskemu dogodku: mednarodnemu znanstvenemu simpoziju LITPRAX, ki je potekal v Mestnem muzeju v Ljubljani. Med uvodnim nagovorom so zbrane pozdravili Anton Ramšak, Irena Samide ter Maja Šabec. Sledila sta prispevka Marka Juvana in Ane Gallego Cuiñas, nato pa se je del zaključil s predstavitvijo projeta LITPRAX. Po odmoru za kosilo je sledila prva sekcija z naslovom Književnost 21. stoletja, na kateri so prispevke predstavljali Dóra Bakucz, Eszter Katona in Daniel Vázquez Touriño, sekcijo pa je moderirala Gemma Santiago Alonso. Drugo sekcijo z istim naslovom je moderirala Eva Lalkovičová, na njej pa so prispevke predstavljali Bojana Kovačević Petrović, Ilinca Ilian in Emilio J. Gallardo Saborido. S tem pa sta se tako Simpozij kot Spomladanska šola Litprax tudi zaključila.

Projekt LITPRAX sofinancira Evropska unija.