Obisk Sophie Daull v Sloveniji

Med 16. in 18. junijem jo Slovenijo obiskala francoska igralka, plesalka in pisateljica Sophie Daull. Obisk je bil namenjen predstavitvi romana Na perišču, ki je prvi avtoričin roman, preveden v slovenščino in je junija izšel pri založbi Malinc. Gre za avtoričin tretji roman, ki je leta 2019 prejel tudi odmevno nagrado Evropske unije za književnost.

V petek, 17. junija, je avtorica zjutraj v spremstvu prevajalke Mateje Seliškar Kenda ter Nine Medved obiskala Tretjo gimnazijo Maribor. V pogovoru z Nino Medved sta skupaj s prevajalko dijakom predstavili roman, ki ga zaznamuje zelo premišljena uporaba jezika obeh pripovedovalcev. Predstavitvi je sledila delavnica, na kateri so se dijaki tudi sami preizkusili v pisanju. Pomemben del romana Na perišču zavzemajo cvetlice, zato so  na podlagi imen rastlin opisovali osebe, ki so predstavljale poosebitev rož.

V popoldanskih urah je na knjižnem sejmu Dnevi knjige v Mariboru sledilo podpisovanje knjig ter druženje z bralci, bralkami in urednico Barbaro Pregelj.

V soboto, 18. junija, se je dan začel s podpisovanjem knjig na stojnici založbe Malinc na sejmu Slovenski dnevi knjige v Ljubljani. Temu je ob 19. uri sledil pogovor, ki ga je vodila ter tolmačila Maša Jazbec.

V pogovoru o romanu, v katerem avtorica opiše srečanje morilcem svoje matere, je Daull poudarila zahtevnost, ki ga takšna tema prinaša. Odločitev za tovrstno temo prinaša s seboj veliko odgovornost, ki je vplivala tudi na njen odnos do pisanja. Morilcu je v romanu velikodušno namenila vlogo vrtnarja, čigar samota pa ni povsem neenaka samoti tiste, ki se sooča z izgubo dveh ljubih oseb. Da bi te dve samoti razmejila, se je odločila za dve različni obliki izražanja, kar je tudi zahtevalo ogromno pozornosti pri izbiri besed ter skladnji.

Dodala je, da bi morilcu svoje matere sicer zlahka namenila vlogo smetarja oziroma nekoga, ki je potisnjen na rob družbe, ter se mu na tak način maščevala. Vendar je sama po smrti hčerke začutila potrebo po tem, da se umakne v naravo ter osredotoči na krhkost, ki ni človeška, in to usodo je želela nameniti tudi svojemu protagonistu. Nekdo, ki je odvzel krhkost živemu bitju, zdaj svojo pokoro vrača tako, da krhkost ohranja pri rastlinah.

Sophie Daull je vsestranska ustvarjalka, ki se poleg pisanja se ukvarja tudi s plesom in teatrom. V pogovoru sta se zato posvetili tudi odnosu do umetnosti na splošno. Prav to, da je že od malega požirala knjige, smatrala branje za nekakšno športno dejavnost, jo je v nekem smislu tudi reševalo pred hudimi življenjskimi udarci in izgubami. Če ne bi bila opremljena z lepoto, ki jo prinaša umetnost, bi se s tem najbrž veliko težje spopadla.

Več o tem, katera roža je trenutno njena naljubša, zakaj v resnici ne bi smela postati pisateljica, kaj vse s seboj prinese odmevna literarna nagrada ter o njenem sodelovanju z manjšimi založniki, boste kmalu lahko izvedeli v posnetku celotnega pogovora na sejmu, ki bo dostopen na YouTube kanalu založbe.

Obisk avtorice sta finančno podprla program Evropske unije Ustvarjalna Evropa ter Francoski inštitut.