Družinska skrivnost

Avtorica besedila: Isol
Naslov:
Družinska skrivnost
Naslov izvirnika: Secreto de familia
Ilustracije:
 Isol
Prevod:
Barbara Pregelj
Dvojezična izdaja: slovensko – španska
Tehnični podatki:
19×24; 48 strani, trda vezava
ISBN: 
978-961-6886-17-8
Cena:
18,00 €, ob nakupu v naši spletni trgovini 10,00 €.

Trgovina
Prelistaj knjigo

Deklica v tej zgodbi ima veliko težavo: nekega jutra vstane prej kot običajno in odkrije skrivnost, ki jo ji je mama dotlej prikrivala. Ona in njena družina so povsem drugačni od drugih. Kako naj se po tem, ko to odkrije, obnaša povsem običajno?
Hudomušna zgodba izpod peresa in čopiča vsestranske ustvarjalke ISOL o tem, da smo vsi različni, a smo si vsaj zjutraj vsi tudi podobni.

Marisol Misenta (1972, Buenos Aires), z umetniškim imenom ISOL, je vsestranska argentinska umetnica, predvsem pa ilustratorka, pisateljica in pevka. Je avtorica številnih avtorskih slikanic, med drugim tudi Porednega Petita – Petit, el monstruo. Za svoje delo je prejela številna priznanja (leto 2013 Spominsko nagrado Astrid Lindgren, leta 2006 in 2007 je bila med finalisti za Andersenovo nagrado), večkrat je bila uvrščena tudi na seznam Belih vran.

Deklica neko jutri vstane prej kot običajno in zgrožena opazi, da je njena sicer lepa mama v resnici ježevka. Ko prespi pri prijateljici, opazi, da je njena lepa mama zjutraj medvedka, medvedi pa so tudi vsi ostali družinski člani. In kar je najhuje, deklica prav kmalu opazi, da je zjutraj tudi ona sama ježevka. Slikanica na pronicljiv način opozarja, kako skrivamo drug pred drugim svojo pravo podobo, celo starši pred svojimi otroki; sosedje, znanci in prijatelji, skratka vsi se bojimo in nas je celo sram svoje drugačnosti in raznolikosti. Podlegamo reklamam kozmetične industrije (za kreme, lepotne ideale idr.) in tako (nezavedno?!) vzgajamo tudi svoje otroke: ustvarjati videz in skrivati svojo izvirnost. Slikanica odlične vsestranske argentinske ustvarjalke je tako s svojim sporočilom namenjena ne le otrokom, ampak morda še bolj njihovim vzgojiteljem. Izšla je v slovenskem in španskem jeziku ter v skladu s priporočili za oblikovanje gradiv za bralce z disleksijo. (Tilka Jamnik)

Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2016
(pregled knjižne produkcije za mladino iz leta 2015