Na begu

Avtor besedila: Marek Vadas
Naslov: Na begu
Naslov izvirnika: Útek
Ilustracije: Daniela Olejniková
Prevedla: Diana Pungeršič
Tehnični podatki: 21.0×29.7; 48 strani
ISBN: 978-961-6886-58-1
Cena: 25,00 €, ob nakupu v naši spletni trgovini 10,00 €.

Trgovina
Prelistaj knjigo

Knjiga je poročilo o domišljijski poti dečka in njegovega psa Alana skozi mesta, dežele in celine, na katerih se srečuje s prijateljstvom in zavrnitvijo. Prebivalci mest poosebljajo lastnosti, ki vodijo k predsodkom do vsega tujega in k lagodnemu upravičevanju lastnega nezanimanja za usodo sočloveka.
Razgibane, s slikovitostjo in čarobnostjo prežete zgodbe so se v tej knjigi izvrstno združile z domiselnimi ilustracijami Daniele Olejníkove.

MAREK VADAS, prozaist, rojen 28. maja 1971 v Košicah. Študiral je estetiko ter slovaški jezik in literaturo na Filozofski fakulteti Univerze Komenskega v Bratislavi, delal je v oglaševanju, trenutno je zaposlen v Literarnem informacijskem centru v Bratislavi. Izvaja tudi terapijo s pomočjo psa. Kar nekajkrat je za daljše obdobje odšel v Afriko, v srednjem in zahodnem delu tega kontinenta (Kamerun, Čad, Gabon, Nigerija) je bil doslej dvanajstkrat. Je svetovalec kralja v kamerunskem kraljestvu Nyenjei. Leta 1994 je za prozno delo Majhen roman (Malý román) prejel nagrado slovaškega Književnega sklada, leta 2004 za Pravljice iz črne Afrike (Rozprávky z čiernej Afriky) nagrado Bibiane, mednarodne hiše umetnosti za otroke iz Bratislave, za najboljšo otroško knjigo leta, in leta 2007 za kratkoprozno zbirko Vrač (Liečiteľ) prestižno slovaško nagrado anasof litera za najboljše prozno delo leta.

DANIELA OLEJNÍKOVÁ, ilustratorka, rojena 17. avgusta 1986 v Bratislavi. Študirala je grafiko in druge medije na bratislavski akademiji za likovno umetnost (VŠVU). Trenutno se ukvarja predvsem z digitalno ilustracijo, ki jo rada zamenja z drugimi tehnikami (linorez, akvarel, akril). Ilustrirala je knjige za odrasle – V lubeničnem sladkorju Richarda Brautigana, pesniško zbirko Vie, čo urobi (Ve, kaj bo naredil) Kataríne Kucbelove, Nevidna mesta Itala Calvina – ter številne knjige za otroke in mladino, denimo O risbi, ki je oživela (O kresbe, čo ožila) Daniela Pastirčáka, 13 Jane Bodnárove (slovenski prevod 2017), Golazišče (Hávedník) Jiříja Dvořáka in avtorsko knjigo Zdravilo za Volkca (Liek pre Vĺčika). Je prejemnica plakete Bienala ilustracij Bratislava 2013. Za ilustracije knjige Na begu je prejela nagrado najlepša knjiga Slovaške 2016 in nagrado zlato jabolko na Bienalu ilustracij Bratislava 2017.

“Zgodbe, v katerih deček potuje s svojim psom Alanom in nekaj časa tudi z očetom, so domišljijske in simbolne, vendar osnovane na dogajanju v sodobnem svetu. Ilustracije morda še najbolj podpirajo razumevanje sodobne begunske problematike ljudi iz Afrike. Občutenje in razumevanje zgodb je torej odvisno od bralčevega poznavanja sveta in njegovih izkušenj.” – mag. Tilka Jamnik, priporočilo Društva Bralna značka Slovenija