Pravico imaš reči NE

Avtor besedila: Walter Riso
Naslov: Pravico imaš reči NE
Naslov izvirnika: El derecho a decir no
Prevedla: Barbara Pregelj
Tehnični podatki: 14.6×20.9; 184 strani
ISBN: 978-961-6886-59-8
Cena: 26,50 €, ceno s popustom preverite v trgovini.

Trgovina
Prelistaj knjigo

Pravico imaš reči ne je knjiga o asertivnosti, o pomenu postavljanja zase. Pa tudi o razlogih, ki nam preprečujejo, da bi to zares storili. 
Vsebuje tri razdelke. V prvem je asertivnost, sopomenka za  izražanje misli, občutkov in prepričanj na neposreden, pošten in ustrezen način, ki ne krši pravic drugega človeka, razmejena od agresivnosti in podredljivosti, v drugem so predstavljeni razlogi za neasertivno ravnanje. V nadaljevanju so analizirani racionalni in neracionalni razlogi, ki nam preprečujejo biti asertivni. Tretji del prinaša razmislek o družbenem pomenu asertivnosti, zadnji, sklepni del, pa je napisan kot praktičen opomnik, ki po korakih vodi do asertivnega vedenja.

WALTER RISO je univerzitetni učitelj z doktoratom iz psihologije, specializacijo s področja kognitivne terapije in magisterijem iz bioetike. Njegovo pisanje odlikuje preprost in neposreden jezik, ki je pogosto čustveno in humorno obarvan in zato še toliko bolj prepričljiv. Piše o izzivih, ki ljudem preprečujejo, da bi živeli polnejše in imeli uravnotežene ter zadovoljive čustvene odnose. Četudi se loteva tem, ki lahko vzbujajo nelagodje, to počne naravno in na način, da občutljivo opozarja na težave in ponuja številne rešitve. Njegove knjige milijonom bralcev po vsem svetu ponujajo premislek in orodja za spreminjanje in doseganje višje kakovosti življenja.

“Knjigo želim v roke položiti tebi, ki se zavedaš svoje ranljivosti ob postavljanju meja drugim, in si želiš počasi spoznati, zakaj je mejo tako težko postaviti, kdaj bi jo moral in kako to storiti. Priročnik ne obljublja nemogočega, temveč poudarja, koliko nejasnih in težkih vaj mora ponoviti manj asertivna oseba, preden to pravico zares zaživi.” – Nina Prešern, blog Gospodična knjiga