Navodila za sodelovanje v projektu ODPRTA KNJIGA: GG4U

Kdaj projekt poteka?
Od oktobra 2019 do maja 2020.

Komu je namenjen?
Osnovnošolcem zadnje triade ter njihovim mentoricam in mentorjem branja.

Kaj potrebujete za izvedbo?

 • Komplet 4 knjižnih naslovov (ki jih razkrijemo le tisti mentorici branja, ki svečano priseže, da ga svojim tekmovalcem ne bo razkrila),
 • računalnik z internetno povezavo (Google, FB, Instagram, Youtube),
 • hitre prste.

Kako projekt poteka?
Projekt je zasnovan v obliki bralnega tekmovanja. Učenci tekmujejo v trojkah, vsaka si izbere svoj vzdevek. Cilj tekmovanja je, da ekipe pravilno rešijo knjižne uganke, postopno odkrijejo naslove knjig, ki jih prebiramo v projektu, in dejavno dokažejo, da so jih prebrale. Zmaga ekipa, ki bo najhitreje, najbolj odmevno in najuspešneje dosegla vse cilje in dosegla najvišje število točk. (Točkovanje je natančno opredeljeno ob nalogah.)

Kaj od tekmovalcev pričakujemo?

 • Odprte glave,
 • domiselnost in ustvarjalnost,
 • poznavanje uporabe spleta, družabnih omrežij (FB, Instagram), kanalov (Youtube) in tehnologije (računalnik, mobitel, kamera),
 • pripravljenost, da uživate v branju in reševanju knjižnih ugank, ter si ob tem še prislužite nagrado.

Kakšne so nagrade?
Zmagovalna ekipa prejme enodnevni izlet v vetrovnik v Logatcu (https://www.aerodium.si/) ali v letni adrenalinski park na Krvavcu (https://www.rtckrvavec.si/) (ekipa si izlet izbere v dogovoru z mentorico ali mentorjem branja). Mentor/-ica soglaša, da bo v primeru zmage spremljala svojo ekipo na nagradni izlet.

Točkovanje
Pri navodilih je za vsako nalogo zapisano število točk, ki jih lahko dosežete. Pomembno je, da čim hitreje rešite uganko, ki se nanaša na naslov knjige, ki jo iščemo, in jo do določenega datuma pošljete na anketo, ki ga bomo poslali mentorici ali mentorju branja. Tako vam bo ostalo dovolj časa, da opravite obe nalogi, povezani s knjigo.

Od števila in kakovosti opravljenih nalog je odvisno skupno število osvojenih točk.

Če želite prejeti točke za ugotovljene naslove knjig, nam jih morate poslati preko ankete:

 1. knjiga najkasneje do 15. oktobra 2019,
 2. knjiga najkasneje do 10. decembra 2019,
 3. knjiga najkasneje do 24. januarja 2020,
 4. knjiga najkasneje do 16. marca 2020.

V 5 delovnih dneh po tem, ko boste sporočili naslov knjige, ki jo iščemo, bomo ekipi pravilnost naslova potrdili. Potem se brž lotite reševanja nalog, povezanih s knjigo.

Radi bi, da knjižne uganke rešite čim prej, zato dodatne točke dobi ekipa, ki bo prva razrešila uganko, povezano z vsakim od knjižnih naslovov. O pridobljenih točkah vas bomo sproti obveščali na FB-strani Odprta knjiga: GG4U.

Strokovno žirijo sestavljajo uredniki KUD Sodobnost International in založbe Malinc.

Prijavnica

Za več informacij se obrnite na bralniprojektgg4u@gmail.com.