Videoposnetki dogodkov v okviru Slovenskega knjižnega sejma

Poznate zgodbo o telovadcu Nikolaju? O možu, ki je ves čas telovadil in hkrati opazoval, kaj se dogaja po svetu? O možu, ki je iz mesta pregnal zanikrnega tolovaja?

Če zgodbe še niste prebrali, jo najdete v slikanici Telovadec Nikolaj prežene tolovaja s prelepimi ilustracijami. Pod vodstvom ilustratorja Štefana Turka in Polone Konjedic so otroci risali Nikolaje.

Na španski delavnici so se otroci igraje naučili nekaj španskih besed ter preverili, ali o nogometu res vedo čisto vse. Delavnico sta pripravili Marjeta Juvan (založba Rokus Klett) in Polona Konjedic (založba Malinc).

Kam na svetovni literarni zemljevid se umešča sodobna španska literatura? Kdo narekuje težnje, kateri so najbolj priznani avtorji in avtorice, kaj najbolj določa literarno polje? Kako se literatura, ki nastaja v španščini, prepleta z besedili, napisanimi v drugih iberskih jezikih, predvsem katalonščini in baskovščini?

V okviru pogovora je bil predstavljen literarnovedni, prevajalski, uredniški in bralski vidik, o sodobni španski literaturi pa so spregovorili slovenski raziskovalci, prevajalke, urednica ter v Sloveniji živeči ljubitelji španske literature.

Pogovor z Branko Kalenić Ramšak, Marjeto Drobnič, Veroniko Rot in Davidom Herederom Zorzom je moderirala Barbara Pregelj.

V okviru okrogle mize smo odstirali pogled na problemsko literaturo, namenjeno najmlajšim bralcem. Posebno pozornost smo namenili slikanici Modra čilenskih avtorjev Joséja Andrésa Murilla in Marcele Peña. Spregovorili smo o tematiki (spolnih) zlorab, pomenu ubesedovanja zlorab in o načinih, tudi literarnih, kako lahko to storimo.

O izkušnjah žrtev in načinih, na katere jim lahko pomagamo, so se pogovarjali avtor besedila, ilustratorka, strokovnjakinja za mladinsko književnost Milena Mileva Blažič, Janez Cerar iz zavoda Dovolj.je, ki pomaga žrtvam spolnih zlorab v katoliški cerkvi, pedagoginja Ema Cerar in ministrica Tatjana Bobnar.

Pogovor je moderirala Katarina Kogej.