Jona je žalosten

Avtor besedila: Juan Kruz Igerabide
Naslov:
Jona je žalosten
Naslov izvirnika: La pena de Jonás
Ilustracije:
 Mikel Valverde
Prevod:
Barbara Pregelj
Dvojezična izdaja: slovensko - španska
Tehnični podatki:
21x19; 36 strani, trda vezava
ISBN: 
978-961-6886-05-5
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
RAZPRODANO

PRELISTAJ KNJIGO.

Jona z mamico in očkom hodi po ulici. Dobre volje je in vedno, ko je dobre volje, si želi skakati. Zaziba se na rokah staršev, da se kar opotečeta. A tokrat se zaradi tega tudi sporečeta. Jona je zato žalosten.
Kakšnega okusa je žalost?

Jona je žalosten je druga slikanica v zbirki knjig o Joni, ki glavnega junaka  s humornim pridihom postavlja v različne bolj ali manj vsakdanje situacije, ob tem pa tematizira pogostejša čustva (strah, žalost, veselje, jezo …).
Knjige v zbirki o Joni: Jona in prestrašeni hladilnik, Jonova budilka, Jona v stiski, Jona ima veliko težavo, Adijo Jona.

 


»Pravljice in pesmi so način, na katerega dihamo življenje«, pravi Juan Kruz Igerabide Sarasola, ki se je rodil v baskovski vasici na severu Španije in zrasel z dvema jezikoma: maternim jezikom, starodavno baskovščino in španščino, ki je bila jezik njegovega šolanja. Vrsto let je tudi sam učil. Tako je odkrival svet pravljic in pesmi s svojimi učenci in otroki.

 

 

 

Mikel Valverde se je rodil v Vitorii-Gasteiz, kjer tudi živi. Ilustraciji se je začel posvečati preko stripa. Izdal je več avtorskih in ilustriral vrsto drugih slikanic. Za svoje delo je leta 2005 prejel mednarodno nagrado za ilustracijo Fundacija Santa María.

IZ RECENZIJ

V seriji dvojezičnih, slovensko-španskih slikanic o triletnem Jonu se avtor prek drobnih, vsakdanjih doživetij dotika temeljnih človeških občutij, kot so strah, žalost ipd. Ker je v otroštvu opna med zunanjih in notranjim svetom še zelo prepustna, včasih otroci svoja čustva in občutja preslikajo v zunanji svet; tako se Jonu od strahu, ker je prvič sam doma, ne tresejo le srce in dlani, ampak se trese tudi hladilnik – zagotovo se v njem skriva volk! Spet drugič se zunanji dražljaji pretočijo v telesna občutja. Ko Jona dobi poljubček od prodajalke, se njegovo srce radostno razširi, noge pa kar same od sebe poskočijo; ob prepiru staršev pa se njegovo srce od žalosti skrči in noge otrpnejo. Avtor občutljivo poišče občutja, ki se skrivajo v telesu, in nas obenem vzpodbuja, da jih s pomočjo besed spravimo na plan.

Ogrizek, M. (2013). Jona je žalosten. Bukla, 97–98.

 

Tokrat pa dve novi slikanici! Juan Kruz Igerabide: Jona ima veliko težavo in Jona v stiski. Obe prev. Barbara Pregelj. Ilustr. Mikel Valverde. (Založba Malinc, 2016) 35 str.

V prvi Jona moči posteljo (okar ima mlajšo sestrico), v drugi Jona v prodajalni izmakne čokoladno jajce, ki ga mika, in ga potem tudi vrne. Slikanici sta iz serije o Joni enega najpomembnejših baskovskih avtorjev, iz katere že imamo prevedene tri. Ob dečku Joni otrok prepoznava svoja čustva in se sooča z njimi; tako so slikanice lahko v pomoč staršem in drugim vzgojiteljem. Vse so dvojezične, slovensko-španske, oblikovane tudi v skladu s priporočili za oblikovanje gradiv za bralce z disleksijo.

Jamnik, T. (15. 7. 2016). Juan Kruz Igerabide: Jona ima veliko težavo in Jona v stiski.

DIDAKTIČNO GRADIVO

Priročnik motiviranja za branje LEO, LEO.