Bralni laboratorij

Bralni laboratorij je prostor, namenjem različnim bralnim eksperimentom.

Jonova kuhinja

Jonovo kuhinjo smo zasnovali kot igralni kotiček, ki na igriv, dejaven in ustvarjalen način spodbuja branje. Ime je dobila po junaku slikanice Jona in prestrašeni hladilnik, zamisel o izvedbi pa smo si izposodili od španske promotorke branja Itziar Zubizarreta.

Jonova kuhinja je dejanska, fizična otroška kuhinja s štedilnikom, hladilnikom, mizo, pečico, kuhinjskimi pripomočki … torej prostor, ki je otrokom znan. V njej pa se skrivajo tudi nenavadne stvari: vrata štedilnika škripajo, v hladilniku so pajki, kače, v pečici je mogoče otipati marsikaj, na polici pa so strašne stvari, ki jih je mogoče poslušati.

V tej kuhinji lahko otroci preko različnih čutov (predvsem vida, tipa, sluha) podoživijo in raziskujejo nekatera čustva (predvsem strah), prebirajo knjige, ki ga tematizirajo, opravijo vodene aktivnosti v obliki delavnic ali pa se preprosto igrajo.

Črkorint

Črkorint je bil zasnovan kot oblika osveščanja o disleksiji. Gre za leseni blodnjak, po katerem so razmetane črke, ki bralcem z disleksijo povzročajo težave, udeleženci delavnice potujejo s črkobotom po blodnjaku in govorijo besede, ki vsebujejo nagajive črke. Te lahko povedo prav ali pa narobe.

Črkolalandija je deželica levo od črke A in desno od črke Ž. Tam živijo črkomame, črkočki in črkomulčki, ki najraje jedo črkolado in pijejo črkovito. V tej deželi je najbolj priljubljena igra črkomanija. Ker se črkotroci že vse od malega urijo v njej, so najboljši na svetu, svetovni prvaki. Pravzaprav so bili, dokler jih niso obiskali črkosnedi črkoboti in jim pojedli najslajših črk.

Prebivalcem Črkolalandije lahko tudi pomagate, da ponovno postanejo svetovni prvaki v svoji paradni disciplini tako, da na črkorintu zamotite črkosnede črkobote …