Jona je žalosten

Avtor besedila: Juan Kruz Igerabide
Naslov:
Jonova budilka
Naslov izvirnika: El despertador de Jonás
Ilustracije:
 Mikel Valverde
Prevod:
Barbara Pregelj
Dvojezična izdaja: slovensko - španska
Tehnični podatki:
21x19; 36 strani, trda vezava
ISBN: 
978-961-6886-08-6
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
Cena:
15,99€, ob nakupu v naši spletni trgovini 5,00€. Naroči

PRELISTAJ KNJIGO.

Vse, odkar se je rodila sestrica, Jonov dom čisto drugače diši. Tudi slišati je drugače, ker ima Jona novo budilko. Ta tiktaka tudi ponoči, zato se Jona prebudi. Meri budilka le čas ali njeno tiktakanje pomeni vse kaj drugega?

Jonova budilka je tretja slikanica v zbirki knjig o Joni, ki glavnega junaka  s humornim pridihom postavlja v različne bolj ali manj vsakdanje situacije, ob tem pa tematizira pogostejša čustva (strah, žalost, veselje, jezo …).
Knjige v zbirki o Joni: Jona in prestrašeni hladilnik, Jona je žalosten, Jona v stiski, Jona ima veliko težavo, Adijo, Jona.

 


»Pravljice in pesmi so način, na katerega dihamo življenje«, pravi Juan Kruz Igerabide Sarasola, ki se je rodil v baskovski vasici na severu Španije in zrasel z dvema jezikoma: maternim jezikom, starodavno baskovščino in španščino, ki je bila jezik njegovega šolanja. Vrsto let je tudi sam učil. Tako je odkrival svet pravljic in pesmi s svojimi učenci in otroki.

 

 

 

Mikel Valverde se je rodil v Vitorii-Gasteiz, kjer tudi živi. Ilustraciji se je začel posvečati preko stripa. Izdal je več avtorskih in ilustriral vrsto drugih slikanic. Za svoje delo je leta 2005 prejel mednarodno nagrado za ilustracijo Fundacija Santa María.

IZ RECENZIJ

 

Večkrat nagrajeni baskovski pisatelj piše tudi za odrasle, njegova dela za otroke in mladostnike pa lahko v slovenskem jeziku beremo predvsem po zaslugi založbe Malinc. Glavnega junaka, triletnega dečka Jona, smo spoznali že v slovensko-španskih slikanicah: Jona je žalosten (2013) in Jona in prestrašeni hladilnik (2012), kjer se je avtor s pretanjenima zgodbama dotaknil občutljivih čustev, kot sta strah in žalost. V tretje pa se mora Jona spopasti z ljubosumjem, saj so misli njegovih staršev okupirane z novim dojenčkom v hiši. Budilka, ki jo je dobil ob rojstvu sestrice ne meri samo časa, ampak ga njeno tiktakanje pravočasno posvari tudi pred nevarnostjo. Vse knjige so oblikovane v skladu s priporočili za oblikovanje gradiv za bralce z disleksijo.

Rugelj, R. (2014). Bukla, 104.

 

 

DIDAKTIČNO GRADIVO

Priročnik motiviranja za branje LEO, LEO.