Adijo Jona

Avtor besedila: Juan Kruz Igerabide
Naslov:
Adijo, Jona
Naslov izvirnika: Jonás tiene un problema muy gordo
Ilustracije:
 Mikel Valverde
Prevod:
Barbara Pregelj
Dvojezična izdaja: slovensko - španska
Tehnični podatki:
21x19; 36 strani, trda vezava
ISBN: 
978-961-6886-40-6
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
Cena:
15,99€, ob nakupu v naši spletni trgovini 5,00€. Naroči

PRELISTAJ KNJIGO.

Teta Pauli ima rojstni dan in Jona bi ji rad dal darilo, ki ga ima zanjo. In to takoj. Ko mama skoči v trgovino, Jona skoči k teti Pauli. Hoče se vrniti še pred mamo, a kaj, ko so si vse ulice nenadoma tako podobne ...

Adijo, Jona je šesta slikanica v zbirki knjig o Joni, ki glavnega junaka  s humornim pridihom postavlja v različne bolj ali manj vsakdanje situacije, ob tem pa tematizira pogostejša čustva (strah, žalost, veselje, jezo …).
Knjige v zbirki o Joni: Jona in prestrašeni hladilnik, Jona je žalosten, Jonova budilka, Jona v stiski, Jona ima veliko težavo.

 


»Pravljice in pesmi so način, na katerega dihamo življenje«, pravi Juan Kruz Igerabide Sarasola, ki se je rodil v baskovski vasici na severu Španije in zrasel z dvema jezikoma: maternim jezikom, starodavno baskovščino in španščino, ki je bila jezik njegovega šolanja. Vrsto let je tudi sam učil. Tako je odkrival svet pravljic in pesmi s svojimi učenci in otroki.

 

 

 

Mikel Valverde se je rodil v Vitorii-Gasteiz, kjer tudi živi. Ilustraciji se je začel posvečati preko stripa. Izdal je več avtorskih in ilustriral vrsto drugih slikanic. Za svoje delo je leta 2005 prejel mednarodno nagrado za ilustracijo Fundacija Santa María.

IZ RECENZIJ

Dvojezična slovensko-španska slikanica, oblikovana v skladu s priporočili za bralce z disleksijo, je namenjena najmlajšim bralcem, še posebej tistim zelo pogumnim, ki se radi kar sami odpravijo na potep. To nekega dne naredi tudi mali Jona, ki želi svoji teti na vsak način podariti rojstnodnevno darilo. Vendar ne jutri ali v nedeljo, kot predlaga mama, ampak danes, še raje kar takoj. Skrivaj se izmuzne v mesto, vendar se na poti do tetinega stanovanja izgubi ... Slikanica hudomušno in s toplino govori o različnih čustvih, ki se porajajo v Joni, ko izgubljen tava po mestu. Ali ima zgodba srečen konec, pa preverite v knjigi!

SLUGA, Kristina. Juan Kruz Igerabide: Adijo, Jona: recenzija. Bukla, 137.

 

Letos je izšla še zadnja slikanica iz serije Juana Kruza Igerabideja (Adijo, Jona, 2017); zdaj jih je šest, ki s pridihom humorja obravnavajo različna čustva in občutja. Avtor v vsaki slikanici občutljivo opiše drugo dečkovo občutje in ilustrator ga prepričljivo upodobi; otrok se zlahka poistoveti z njim. Ob dečku Joni torej otrok lahko prepoznava svoja čustva in se sooča z njimi. Slikanice so dvojezične, slovensko-španske, oblikovane tudi v skladu s priporočili za oblikovanje gradiv za bralce z disleksijo. Serija je namenjena predvsem otrokom v predšolskem in zgodnjem bralnem obdobju (1. in 2. razred) in je lahko v pomoč staršem in drugim vzgojiteljem.

JAMNIK, Tilka. (16. 8. 2017). Priporočilnica: serija o Joni – 6 naslovov.

DIDAKTIČNO GRADIVO

Priročnik motiviranja za branje LEO, LEO in ŠPANSKA VAS v šolskem letu 2017/2018.