Adijo, Jona

Avtor besedila: Juan Kruz Igerabide
Naslov:
Adijo, Jona
Naslov izvirnika: Jonás tiene un problema muy gordo
Ilustracije:
 Mikel Valverde
Prevod:
Barbara Pregelj
Dvojezična izdaja: slovensko – španska
Tehnični podatki:
21×19; 36 strani, trda vezava
ISBN: 
978-961-6886-40-6
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
Cena:
15,99 €, ob nakupu v naši spletni trgovini 5,00 €.

Trgovina
Prelistaj knjigo

Teta Pauli ima rojstni dan in Jona bi ji rad dal darilo, ki ga ima zanjo. In to takoj. Ko mama skoči v trgovino, Jona skoči k teti Pauli. Hoče se vrniti še pred mamo, a kaj, ko so si vse ulice nenadoma tako podobne …

Adijo, Jona je šesta slikanica v zbirki knjig o Joni, ki glavnega junaka  s humornim pridihom postavlja v različne bolj ali manj vsakdanje situacije, ob tem pa tematizira pogostejša čustva (strah, žalost, veselje, jezo …).

Ostale knjige v zbirki o Joni: Jona in prestrašeni hladilnik, Jona je žalosten, Jonova budilka, Jona v stiski, Jona ima veliko težavo.

»Pravljice in pesmi so način, na katerega dihamo življenje«, pravi JUAN KRUZ IGERABIDE SARASOLA, ki se je rodil v baskovski vasici na severu Španije in zrasel z dvema jezikoma: maternim jezikom, starodavno baskovščino in španščino, ki je bila jezik njegovega šolanja. Vrsto let je tudi sam učil. Tako je odkrival svet pravljic in pesmi s svojimi učenci in otroki. Trenutno poučuje na baskovski univerzi ter piše za otroke in odrasle.

Mikel Valverde se je rodil v Vitorii-Gasteiz, kjer tudi živi. Ilustraciji se je začel posvečati preko stripa. Izdal je več avtorskih in ilustriral vrsto drugih slikanic. Za svoje delo je leta 2005 prejel mednarodno nagrado za ilustracijo Fundacija Santa María.

Letos je izšla še zadnja slikanica iz serije Juana Kruza Igerabideja (Adijo, Jona, 2017); zdaj jih je šest, ki s pridihom humorja obravnavajo različna čustva in občutja. Avtor v vsaki slikanici občutljivo opiše drugo dečkovo občutje in ilustrator ga prepričljivo upodobi; otrok se zlahka poistoveti z njim. Ob dečku Joni torej otrok lahko prepoznava svoja čustva in se sooča z njimi. Slikanice so dvojezične, slovensko-španske, oblikovane tudi v skladu s priporočili za oblikovanje gradiv za bralce z disleksijo. Serija je namenjena predvsem otrokom v predšolskem in zgodnjem bralnem obdobju (1. in 2. razred) in je lahko v pomoč staršem in drugim vzgojiteljem. – Tilka Jamnik, Priporočilnic: serija o Joni – 6 naslovov