Avtorica besedila: Care Santos
Naslov: Prodam mamo
Naslov izvirnika: Se vende mamá
Ilustracije: Andrés Guerrero
Prevod: Barbara Pregelj
Tehnični podatki: 14.6×20.9; 140 strani
ISBN: 978-961-6886-07-9
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
RAZPODANO

PRELISTAJ KNJIGO.

Nagrade:
Zlata hruška

Oskar se odloči, da se bo podal v podjetniške vode in na spletu prodal svojo mamo, zato sestavi oglas:

Prodam mamo, staro 38 let. Ima svetlo rjave lase, rjave oči in ni previsoka (a tudi ne prenizka). Precej je čedna. Zelo dobro pripravlja lazanjo, pico s štirimi siri in palačinke s salamo. Rada hodi v lunapark. Zelo je ljubeča in ima prijeten glas. Zna ogromno pravljic. Skoraj nikoli ne krega.

Zakaj pa jo potem Oskar prodaja? Prepričan je, da ga mama, odkar se je rodil Rozinko, nima več rada. 

Humorna zgodba o tem, da nihče ni popoln, ni namenjena le bratom, sestram in njihovim prijateljem ter staršem, v njej se bodo prepoznali vsi tisti, ki vedo, da je razlike moč premagati z ljubeznijo.

»Knjige nas nagovarjajo, a jim vsi ne znajo risluhniti,« pravi leta 1970 v Mataroju pri Barceloni rojena Care SANTOS. Avtorico, ki živi v Kataloniji in večinoma piše v kastiljščini, v zadnjem času tudi v katalonščini, so zgodbe tako navdušile, da je začela pisati pri osmih letih in bila že zelo zgodaj odločena, da se bo posvetila le pisanju.
Kratki roman Prodam mamo je bil leta 2011 uvrščen na seznam belih vran, med najboljše mladinske knjige, ki ga vsako leto pripravijo v Mednarodni mladinski knjižnici v Münchnu (IJB). Leta 2014 je v slovenskem prevodu izšel pri založbi Malinc. Prodam očeta je njegovo nadaljevanje, v katerem se prijatelja Oskar in Nora reševanja družinskih težav lotita z novimi domislicami.

 

Andrés Guerrero Sánchez se je rodil v Trujillu, v španski pokrajini Extremaduri, leta 1958. Ljubezen do knjig ga spremlja že od otroštva, ko mu je babica prebirala pravljice medtem ko je kuhala. Tako se je rodila njegova strast do knjig in prizadevanje, da bi jih ilustriral. »Postati pisatelj ali ilustrator je odločitev, ki je ne moreš sprejeti, to se preprosto zgodi. To je okoliščina, ki si je ne izberemo. Vsaj v mojem primeru je bilo to neizbežno,« je zatrdil za Muzej ilustratorjev S.O.L. Objavljati je začel kratke stripe v revijah, nato je začel risati risanke. Čez nekaj let je začel ilustrirati otroške knjige, nekatere je celo sam napisal.

IZ RECENZIJ

Katalonska avtorica (1970), ki v literarnih krogih vzbuja pozornost čisto od začetka svojega ustvarjanja je med mladimi bralci izredno priljubljena predvsem zaradi igrivosti s katero preigrava tudi bolj resne teme. Devetletna prijatelja Oskar in Nora si pomagata skozi težavno obdobje odraščanja, in ker Oskarjeva mama preveč časa namenja enomesečnemu bratcu Rozinkotu in knjigam v svoji knjigarni, skupaj napišeta spletni oglas za njeno prodajo. Ja, Oskar bi prodal svojo mamo in zato je našel cel kup razlogov. Tudi Nora ima nekaj težav s svojim očkom, ki je sicer priljubljen televizijski voditelj in ga vsi občudujejo, le Nora, ki nima mame, se ob njem počuti osamljena. Ampak punce so čudne, si misli Oskar in se pogumno sooči s potencialnimi kupci svoje mame. V kaj vse se zaplete, preden ugotovi, da je njegova mama res najboljša na svetu. Kratek roman, ki je bil uvrščen tudi na seznam Belih vran, je res vreden vaše pozornosti.

Renate Rugelj; Bukla 104

 

ČLOVEKNEJEZISE

Ni nenavadno, da si otroci v današnjem pretirano potrošniško naravnanem času predstavljajo, da se lahko tudi medsebojni odnosi urejajo 'kupoprodajno'. Kar nekaj naslovov knjig za otroke že vsebuje glagola 'prodam' ali 'zamenjam'. Večinoma gre za mlajšega bratca. V našem primeru pa se dokaj zadržan in neodločen osemletnik z veliko pomočjo prijateljice, ki je značajsko njegovo popolno nasprotje, odloči za spletno prodajo svoje mame. Oglas je marketinško vešče napisan in ne pove vse resnice. Predvsem ne tega, da je mama "zadnje čase precej zatežena." In da ima dečka "vse manj rada". Mimogrede, v družini so pred nekaj tedni dobili dojenčka ... Knjiga Prodam mamo je realistična zabavna pripoved, ki v obliki kratkih zgodb z izvirnimi naslovi govori o vsakdanjem življenju v družini in o prijateljstvu med vrstniki. Odlično ubesedeno doživljanje, čustvovanje, izražanje želja in potreb osemletnega dečka nadgrajujejo preproste in duhovite ilustracije. Knjiga, ob kateri se lahko zamislijo in nasmejijo bralci vseh starosti. (TO)

Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2015
Pregled knjižne produkcije za mladino iz leta 2014

DIDAKTIČNO GRADIVO

Priročnik motiviranja za branje LEO, LEO v šolskem letu 2014/2015.