Angel v soseski

Avtorica besedila: Kristín Steinsdóttir
Naslov: 
Angel v soseski
Ilustracije:
 Halla Sólveig Thorgeirsdóttir
Prevod: 
Tadeja Habicht in Kristina Jurkovič
Tehnični podatki:
19×21; 108 strani, trda vezava
ISBN: 
978-961-6886-23-9
Cena: 
25,00 €, ob nakupu v naši spletni trgovini 10,00 €.

Trgovina
Prelistaj knjigo

Askur živi z mamo v bloku v zahodnem delu islandskega mesta Reykjavik. Vsi mislijo, da tam živijo samo zelo običajni ljudje – ampak Askur ve, da to ni res. Naokoli se potikajo volkodlak, Pika Nogavička, srebrna ribica in angel, če omenimo samo nekatere.

Angel v soseski je osupljiva in izvirna zgodba, v kateri fantove fantazije o življenju ustvarijo neštete podobe, saj je njegova domišljija brez meja.

Kristín Steinsdóttir je ena najbolj priznanih islandskih pisateljic za otroke. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med drugim tudi Nordijsko nagrado za otroško književnost in Islandsko nagrado za otroško književnost, hkrati pa je bila nominirana za nagrado Nordijskega sveta za književnost. Za zasluge na področju islandske književnosti je bila odlikovana z najvišjim odlikovanjem Republike Islandije, z redom Sokola.

Halla Sóleig Thorgeirsdóttir je večkrat nagrajena slikarka in ilustratorka. Ilustrirala je več kot ducat mladinskih knjig. Za knjigo Angel v soseski je leta 2002 prejela nagrado Dimmalimm, islansko nagrado za najbolje ilustrirano mladinsko knjigo.

ODKLENJENI KRIKI:

Askurjeva starša sta se ločila, zdaj z mami živi v bloku, kjer na stopnišču srečuje angela. V novem okolju doživlja medvrstniško nasilje, rad bi se uprl, vendar za to nima ne poguma ne moči. Askur je ranljiv in občutljiv, poleg realnega sveta zaznava tudi duhovno plat stvarstva. Njegov očka ima novo partnerico in z njo otroka, polbrata, ki ga Askur nazadnje vendarle vzljubi in mu celo daruje svojega angela, s časom pa se nauči prejemati, kar sta mu ”zakuhala“ starša in kar mu prinaša življenje. Angel torej ni le plod Askurjeve domišljije, ampak tudi njegove podzavesti, njegove najgloblje potrebe po preseganju osamljenosti, želje po sprejetju in razumevanju. Gre za zbirko kratkih zgodbic, razmišljanj, izpovedi in skorajda krikov, prežetih z nežnostjo in poetičnostjo, ki so nanizani v rastoč pripovedni lok in v zaokroženo pripoved. Zelo pomembno vlogo ima likovna podoba knjige, ilustracije so osupljivo lepe in bogato sporočilne. Skratka – dih jemajoč dosežek dveh islandskih ustvarjalk. (Tilka Jamnik)

Priričnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2017
Pregled knjižne produkcije za mladino iz leta 2016