Ime mi je Skywalker

Avtor besedila: Agustín Fernández Paz
Naslov:
Ime mi je Skywalker
Naslov izvirnika: O menu nome é Skywalker
Ilustracije:
 Miha Hančič
Prevod:
Barbara Pregelj
Tehnični podatki:
14,6×20,9; 96 strani
ISBN: 
978-961-6886-18-5
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
Cena:
18,00 €, ob nakupu v naši spletni trgovini 7,00 €.

Trgovina
Prelistaj knjigo
E-knjiga (Biblos)

Nasproti Raquelinega stanovanja so odprli ogromno nakupovalno središče, kamor vsak dan pride veliko ljudi. Nihče pa ne opazi moža, ki stoji pred vrati trgovine. Videti je, da je neviden. A Raquel odkrije njegovo skrivnost: ime mu je Skywalker in prihaja z drugega planeta.

Agustín Fernández Paz (1947-2016) je eden vodilnih španskih avtorjev za mladino, ki piše v galicijščini. Za svoje ustvarjanje je dobil več prestižnih nagrad, med drugim vse najpomembnejše španske nagrade za mladinsko književnost.
Njegov mladinski roman Ime mi je Skywalker je prvo besedilo kakšnega galicijskega mladinskega avtorja, ki je prevedeno v slovenščino.

Miha Hančič (1986), ki se podpisuje z miha ha, je stripovski avtor in ilustrator mlajše generacije. Njegovo delo zajema tako avtorski strip (Milda, Stripburger) in ilustracijo kot tudi knjižno ilustracijo in stripe, ki jih ustvarja po tujih scenarijih za otroški reviji Ciciban in Galeb (Ko-ko-Krišna in Dobroduhci).

Vodilni španski avtor za mladino, ki piše v galicijščini in je za svoje ustvarjanje prejel več prestižnih nagrad, se nam s pričujočim romanom v slovenščini predstavlja prvič. Deklica Raquel živi nasproti nakupovalnega središča, kamor se vsak dan steka množica ljudi, nihče pa ne opazi moža, ki vsak dan negibno stoji pred vhodom. Raquel posumi, da je neviden, saj ga mimoidoči ne opazijo. Kmalu se z njim spoprijatelji in izve za njegovo skrivnost; nevidni mož po imenu Skywalker prihaja z oddaljenega planeta, z nalogo preučevati ljudi na Zemlji. Odličen preplet realnega in domišljijskega razkriva globalne družbene razpoke in opominja na prepogosto pozabljene človeške vrednote, kot so sočutje, pomoč, solidarnost itd. Zgovorne črno-bele ilustracije doprinesejo k poglobljeni bralski izkušnji, intenzivnost upovedenega pretrese. Sodobno sporočilo se brezkompromisno zazira v nas z vprašanjem: “Tudi ti hodiš mimo?” Posebej velja opozoriti na spremno besedo Marije Uršule Geršak in Barbare Pregelj. (KP)

Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2016
(Pregled knjižne produkcije za mladino iz leta 2015)

Didaktična gradiva so del priročnika Motiviranje za branje LEO, LEO za šolsko leto 2016/2017.