Laž

Avtorica besedila: Care Santos

Naslov: Laž
Naslov izvirnika: Mentida
Prevedla: Barbara Pregelj
Tehnični podatki: 14.6×20.9; 212 strani
ISBN: 978-961-6886-60-4
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
Cena: 25,00 €, ceno s popustom preverite v spletni trgovini.

Trgovina
Prelistaj knjigo

Xenia je radovedna najstnica in uspešna dijakinja, ki sanja o študiju medicine, a v zadnjem času je šola ne zanima preveč, saj se zaljubi v fanta, ki ga je spoznala preko spleta. Ker bi ga rada spoznala tudi v živo se odloči, da ga bo poiskala. Izkaže se, da je vse, kar ji je ta povedal o sebi, laž. Celo ime in fotografija, ki ji jo je posal, nista prava.

Ko vse skupaj prizna staršem in na fanta skuša pozabiti, po pošti prejme pošilko, ki je bila odposlana iz zapora za mladoletnike in razkrije fantovo pravo identiteto.

Knjige nas nagovarjajo, a jim vsi neznajo prisluhniti,« pravi leta 1970 v Mataroju pri Barceloni rojena CARE SANTOS. Avtorico, ki živi v Kataloniji in piše v kastiljščini in katalonščini, so zgodbe tako navdušile, da je začela pisati pri osmih letih in bila že zelo zgodaj odločena, da se bo posvetila le pisanju. Pozornost je vzbudila s svojim knjižnim prvencem, zbirko kratkih zgodb Cuentos cítricos (Citrusne zgodbe, 1995), tej pa so sledili številni romani za odrasle, zbirke kratkih zgodb, dve knjigi poezije in besedila za mladino (več kot petindvajset naslovov) ter za otroke (med drugim tudi besedila Prodam mamo, Prodam očeta, Prodam Rozinkota, ki jih je v slovenskem prevodu izdala založba Malinc). Njena besedila so med bralci izredno priljubljena, poleg španskih in katalonskih bralcev jo poznajo še v Nemčiji, Romuniji, na Portugalskem in v Braziliji, Italiji, na Švedskem, Norveškem in Nizozemskem, prevedena so tudi v hebrejščino, grščino, litovščino in korejščino. Nagovorila je tudi literarne poznavalce in kritike, ki so ji podelili vrsto literarnih nagrad, nazadnje leta 2017 najprestižnejšo špansko nagrado za romanopisje Premio Nadal za roman Polovica življenja (Media vida) in leta 2014 nagrado Ramona Llula za roman Želja po čokoladi (Desig de xocolata).

Navdušena bralka predstavi knjigo Care Santos: Laž

“Care Santos je katalonska avtorica, ki v središče romana Laž postavi najstnico Xènio, ki preko spleta spozna fanta v katerega se zaljubi. Prva zaljubljenost, ki prinese popuščanje v šoli, prinese tudi bridko presenečenje, da oseba, kot se predstavlja na spletu, ni resnična in ne obstaja. Kako se junakinja poda v odkrivanje  identitete idealnega spletnega fanta, nam pisateljica opiše v prvem delu knjige.

Občutek, da je to oseba, ki se želi okoristiti z naivno najstnico, se nam v drugem delu romana povsem podre. Spoznamo namreč fanta in njegovo zgodbo, razlog zakaj se lahko oglaša prek spleta le ob določenih dnevih in kaj doživlja, vse to zapiše v »pismu«, ki ga v fizični obliki pošlje Xènii. Pred nami je šokantna zgodba o nesrečnem otroštvu, odraščanju brez staršev v tolpi preprodajalcev drog in tudi zaključek je nepredvidljiv.” – Ana Dolinšek, Mariborska knjižnica

“Gre za mladinski družbenokritični problemski roman o mladoletnem prestopništvu in o pasteh socialnih omrežij. Za mlade bralce v zadnjih razredih OŠ, srednješolce in seveda tudi za odrasle! V opomin, poduk in za medgeneracijske pogovore. Avtorica Care Santos o tem, kaj želi s svojim romanom: »Ne želim dopovedovati, pa tudi drugim ne dovolim, da mi kaj dopovedujejo. Pač pa želim prenesti, povabiti, zapeljati. Vse to z edino stvarjo, ki jo imam: z zgodbami, besedami. Navdušiti. To je beseda, ki mi je najljubša. In točno to skušam doseči: navdušiti mlade bralce ravo tako, kot so mene navdušila besedila, ki sem jih prebirala kot najstnica. Če pa spodbudim še vsaj pet minut razmisleka, je moja sreča popolna.« (Pojasnilo bralcem, str. 207)” – mag. Tilka Jamnik, Priporočilnica Društva Bralna značka Slovenije

Didaktično gradivo je v pripravi.