Prodam Rozinkota

Avtorica besedila: Care Santos
Naslov:
Prodam Rozinkota
Naslov izvirnika: Se vende Garbanzo
Ilustracije:
 Andrés Guerrero
Prevod:
Barbara Pregelj
Tehnični podatki:
14,6×21; 149 strani
ISBN: 
978-961-6886-30-7
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
Cena:
20,50 €, ob nakupu v naši spletni trgovini 10,00 €.

Trgovina
Prelistaj knjigo

Oskar ne prenese več svojega mlajšega brata in si sestavi seznam, na katerega uvrsti več kot deset stvari, ki ga motijo. Na žalost pa je Nora med poletnimi počitnicami v New Yorku in brez nje Oskar ne zna rešiti svoje težave. Še dobro, da sodobna tehnologija pomaga, da so dobri prijatelji kljub vsemu lahko povezani.

»Knjige nas nagovarjajo, a jim vsi ne znajo prisluhniti,« pravi leta 1970 v Mataroju pri Barceloni rojena Care SANTOS. Avtorico, ki živi v Kataloniji in večinoma piše v kastiljščini, v zadnjem času tudi v katalonščini, so zgodbe tako navdušile, da je začela pisati pri osmih letih in bila že zelo zgodaj odločena, da se bo posvetila le pisanju. Objavila je več kot štirideset knjig za otroke, mladostnike in odrasle. Dobila je številne nagrade, med drugim tudi nagrado Barco de Vapor za knjigo Prodam mamo.

Andrés Guerrero Sánchez se je rodil v Trujillu, v španski pokrajini Extremaduri, leta 1958. Ljubezen do knjig ga spremlja že od otroštva, ko mu je babica prebirala pravljice medtem ko je kuhala. Tako se je rodila njegova strast do knjig in prizadevanje, da bi jih ilustriral. »Postati pisatelj ali ilustrator je odločitev, ki je ne moreš sprejeti, to se preprosto zgodi. To je okoliščina, ki si je ne izberemo. Vsaj v mojem primeru je bilo to neizbežno,« je zatrdil za Muzej ilustratorjev S.O.L. Objavljati je začel kratke stripe v revijah, nato je začel risati risanke. Čez nekaj let je začel ilustrirati otroške knjige, nekatere je celo sam napisal.

Oskar in Nora še vedno vztrajata pri prevetritvi družinskih članov, tokrat je na vrsti Oskarjev mlajši brat Rozinko. Ko mama naseli Rozinka v Oskarjevo sobo, postane Oskarjevo življenje nočna mora. Dobesedno, saj ob Rozinkovem joku ponoči ni možno zatisniti očesa. Mama in oče se spretno izogibata nečloveškemu hrupu in nimata posluha za Oskarjeve pritožbe. Vendar to še zdaleč ni vse; poslinjen zvezek, izbruhana radirka, strgan album, počečkana stena, polomljene igrače in polulan najljubši poster so več kot dovolj, da pade odločitev: Rozinko bo zamenjan za starejšega brata ali sestro. Ideja se zdi premišljena in odrešujoča, pa vendar nekako ne gre vse po načrtu. Morda pa Rozinko le ni zgolj nadloga, morda lahko njegova bližina razblini kakšno pravo nočno moro? Navdušenje nad iskrivimi domislicami, drznostjo in iskrenostjo tudi tokrat ne popušča; vse tri knjige avtorskega tandema so prava duhovita poslastica, na trenutke zagotovo najbolj slastna za starše. – Kristina Picco, Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2018