Stefano

Avtorica besedila: María Teresa Andruetto
Naslov: Stefano
Naslov izvirnika: Stefano
Ilustracije: Francisco Tomsich
Prevodla: Barbara Pregelj
Tehnični podatki: 14.6×20.9; 136 strani
ISBN: 978-961-6886-56-7
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
Cena: 22,00 €, ob nakupu v naši spletni trgovini 10,00 €.

Trgovina
Prelistaj knjigo

Stefano se napoti v Ameriko, kjer bo začel novo življenje daleč od lakote, ki v času po prvi svetovni vojni vlada v njegovi domovini Italiji. Težavna pot, neznani kraji, kjer mora svoje življenje začeti od začetka, in proces odraščanja ter zorenja v okolju, ki je včasih tudi sovražno, poseljujejo pripoved, ki išče mostove med obujanjem preteklosti in načrti za prihodnost v novi domovini.

Stefano je realistična pripoved, ki jo odlikujeta značilni poetični jezik in presenetljive oblikovne prvine argentinske mojstrice besede Maríe Terese Andruetto. V novem v slovenščino prevedenem besedilu nas ta z Andersenovo nagrado ovenčana avtorica vsaj za nekaj časa postavi v kožo tistih, ki so zaradi takšnih ali drugačnih razlogov prisiljeni svoje življenje živeti daleč od okolja, v katerem so se rodili.

Ustvarjanje Maríe Terese Andruetto (1954) je strastna vaja v tenkočutni spretnosti laganja, kot je nekdo imenoval literaturo. Njena besedila določajo iskanje osebne in družbene identitete, zrcaljenje posledic diktature vojaške huntev Argentini, pa tudi specifika ženskega univerzuma. Njene knjige so prava crossover besedila, ki jih prebirajo tako mlajši kot starejši bralci, saj presegajo starostne ovire in določitve.

Francisco Tomsich je likovni umetnik, pesnik in učitelj umetnosti, ki je bil rojen 1981 v Urugvaju, kjer je diplomiral na Filozofski in pedagoški fakulteti. Ustanovil je vrsto umetniških društev in sodeloval v kolektivnih projektih, povezanih z Latinsko Ameriko in Evropo, kot so: .TXT, Museo de Arte Contemporáneo de Montevideo (MACMO), Traspuesto de un Estudio para un Retrato Común in Meta City Symptoms. Od leta 2003 pripravlja individualne in kolektivne razstave, programe in razstavne projekte, izdaje in performanse, pri tem pa uporablja najrazličnejša sredstva (sliko, fotografijo, inštalacijo, risbo, video, kiparjenje, zvok, besedilo). Je avtor člankov o umetnosti, literaturi in literarnih besedilih, ki so izšli v Urugvaju, Izraelu, Mehiki, Sloveniji in ZDA. Za svoje ustvarjanje je dobil vrsto priznanj (med drugim urugvajsko Nacionalno nagrado). Več o njegovih trenutnih projektih na:  http://anticlimacus.wordpress.com  |  http://franciscotomsich.tumblr.com/