Prodam Rozinkota

Avtorica besedila: Care Santos
Naslov:
Prodam Rozinkota
Naslov izvirnika: Se vende Garbanzo
Ilustracije:
 Andrés Guerrero
Prevod:
Barbara Pregelj
Tehnični podatki:
14,6×21; 149 strani
ISBN: 
978-961-6886-30-7
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
Cena:
20,50€, ob nakupu v naši spletni trgovini 10,00€. Naroči

PRELISTAJ KNJIGO.

Oskar ne prenese več svojega mlajšega brata in si sestavi seznam, na katerega uvrsti več kot deset stvari, ki ga motijo. Na žalost pa je Nora med poletnimi počitnicami v New Yorku in brez nje Oskar ne zna rešiti svoje težave. Še dobro, da sodobna tehnologija pomaga, da so dobri prijatelji kljub vsemu lahko povezani.

 

Care Santos sta v resnici dve osebi. Ja, ja, prav si prebral/a: v njej se skrivata dve različni Care. Najprej je tu pisateljica, svetovljanka, ki potuje v daljne dežele in se ne boji stopiti na oder, ker ve, kaj naj reče, ko jo gledajo. Potem je tu še mama številne družine, ki nakupuje, si izmišljuje čokoladne sladice in pomaga otrokom pri pisanju nalog. A druga brez druge ne moreta živeti.
Care Santos se je rodila v Mataróju (1970). Objavila je več kot štirideset knjig za otroke, mladostnike in odrasle. Dobila je številne nagrade, med drugim tudi nagrado Barco de Vapor za knjigo Prodam mamo.

 

Andrés Guerrero Sánchez je bil vedno risar. Pri treh letih je narisal svojo prvo pomembno risbo: vlak na steno domače jedilnice. Takrat jih je tudi prvič dobil zaradi svoje risbe. Še vedno ne more pozabiti zaušnice, ki mu jo je pripeljala mama.
Od takrat je minilo veliko časa, on pa je napisal in ilustriral veliko knjig. Toliko, da jih ne šteje več. Priznava, da najraje riše s svinčnikom in hitro, lahke risbe, kot jim pravi, kot te, ki so v knjigah o Oskarju in Nori. Nihče ne razume, kako je mogoče, da tako resen gospod s sivimi lasmi riše tako zabavne risbe. Živi v hribovju v okolici Madrida, v majhni hiši, ki jo obdajajo drevesa. Družbo mu dela njegova družina, pa tudi mačke, psička Lúa in konj, ki jih občasno obiskuje.

IZ RECENZIJ

Seveda je bilo samo vprašanje časa kdaj bo prikupna »serija« Prodam mamo in Prodam očeta dobila še tretji del, »prodam brata« in se bo razprodaja družinskih članov, ki prijateljema Oskarju in Nori, »grenijo življenje« nadal­jevala. Rozinko je Oskarjev mlajši bratec, ki se z dolgim seznamom neprijetnih lastnosti (slinjenje, čečkanje po stenah, trganje albumov, lomljenje bratovih igrač, jok …) uvršča na sam vrh nezaželenih oseb. Sploh zdaj, ko je prijateljica Nora na potovanju in se Oskar počuti še bolj osamljenega. Vse tri knjige govorijo o sodobni družini kot prostoru sobivanja, pa tudi prostoru različnih interesov ter nenazadnje različnega izražanja čustev. Priljubljena in večkrat nagrajena španska pisateljica je konec marca obiskala Slovenijo in se srečala s svojimi bralci, ki so bili nad njo navdušeni.

Renate Rugelj; Bukla 131

   

DIDAKTIČNO GRADIVO

Priročnik motiviranja za branje LEO, LEO in ŠPANSKA VAS v šolskem letu 2017/2018.