Obisk Juana Kruza Igerabide Sarasole

V času med 21. in 27. oktobrom 2017 je na povabilo založbe Malinc Slovenijo obiskal priznani baskovski pisatelj Juan Kruz Igerabide Sarasola. Njegov obisk je potekal v okviru projekta motiviranja za branje LEO, LEO, ki ga že šesto leto zapored pripravlja založba. Baskovski in španski avtor je obiskal Cirkulane, Ptuj, Maribor, Oplotnico, Slovenske Konjice, Ljubljano, Kočevje, Kranjsko Goro in Medvode ter se srečal z več kot 1.700 bralci iz 15 osnovnih šol in vrtcev.

V okviru obiska je imel Juan Kruz Igerabide tudi literarno-pogovorno srečanje, kjer je svoja v slovenščino prevedena besedila Jona in prestrašeni hladilnik, Jona je žalosten, Jonova budilka, Jona v stiski, Jona ima veliko težavo, Adijo, Jona, pesniško zbirko S prstom na luni (pesniške igre) ter kratkoprozno besedilo, ki ga je napisal skupaj s Patxijem Zubizarreto Sedem noči s Paulo predstavil splošni in strokovni javnosti: v soboto, 21. oktobra 2017, ob 11. uri v Mestni knjigarni Maribor, se je pogovarjal s svojo prevajalko in urednico dr. Barbaro Pregelj, pogovor pa je moderirala Simona Kopinšek, v četrtek, 26. oktobra, ob 18h, pa se je v Klubu Jedro v Medvodah pogovarjal s svojo prevajalko in urednico dr. Barbaro Pregelj, ki je pogovor, ki je potekal v španščini, tudi tolmačila.

O njegovem obisku so poročali tako nacionalni (Dnevnik, Radio Slovenija) kot številni lokalni mediji (Radio Rogla, Novice, TV Kočevje, TV Kranjska Gora, TV Medvode, Sotočje).