João Manuel Ribeiro prvič na obisku v Sloveniji

Med 5. in 9. oktobrom 2022 je Slovenijo prvič obiska priznani portugalski pisatelj João Manuel Ribeiro, avtor ilustrirane knjige Moj dedek, kralj majhnih stvari, ki je leta 2018 izšla pri založbi Malinc in prejela znak kokovosti zlata hruška.

V sklopu obiska se je João Manuel najprej mudil na OŠ Ig, kjer so ga pričakale 4 skupine zelo radovednih otrok, ki jih je med drugim zanimalo tudi, ali je kdaj v živo že srečal Ronalda. Tudi četrkovo dopolne je bilo namenjeno srečanju z učenci: najprej so ga sprejeli na OŠ Medvode, nato pa še na OŠ Venclja Perka v Domžalah. Sledila je pot v Polje, kjer se je v knjižnici Jožeta Mazovca srečal z učenci OŠ Polje. V četrtek, 6. oktobra ob 19.00 uri je v knjigarni Hiša sanjajočih knjig v Ljubljani potekal dobro obiskan literarni večer s prevajalko Mojco Medvešek.

V petek 7. oktobra 2022 je João Manuel Ribeiro z urednico Barbaro Pregelj odpotoval še na Ptuj, kjer se je najprej srečal z veliko skupino učencev OŠ Mladika, potem pa še dvema skupinama otrok iz OŠ Olge Meglič. Obisk Ptuja sta avtor in njegova urednica sklenila z obiskom ptujskega gradu.

Sobotno dopoldne 8. oktobra 2022 je bilo namenjeno projektnemu sestanku v okviru projekta GG4A, ob 18.00 uri pa se vsi udeleženci projekta zbrali v Izoli na otvoritvenem dogodku projekta z naslovom Jeziki in pokrajine. Na umetniškem dogodku so vezi med pokrajinami in jeziki istrščino, italijanščino, portugalščino, španščino, slovenščino, baskovščino ter makedonščino poleg Joãa Manuela Ribeire tkali tudi: Iskra Dimkovska, Jorge Giménez Bech, Jana Bauer, Dorina Bržan, Remigio Grižonič in Barbara Pregelj. Vizualno pa jih bosta oplemenitila in podprla Francisco Tomsich in Remigio Grižonič. Za pozdravni nagovor je poskrbel Matej Škorjak iz Hiše Evropske Unije v Ljubljani.

Mednarodni projekt v okviru Ustvarjalne Europe sofinancira EU.