Poročilo o obisku Argentine in Urugvaja

Mesec oktober je bil na založbi Malinc zelo živahen. Poleg začetkov dveh evropskih projektov, gostovanja, ko sta slovenske bralce obiskala portugalska avtorja José Luís Peixoto in João Manuel Rebeiro, nedavno pa tudi slovaška avtorica Jana Beňová, obiska Frankfurtskega knjižnega sejma ter obiska Valencije v sklopu projekta je namreč napočil čas za dolgo načrtovani obisk Argentine in Urugvaja. Namen obiska je bila predstavitev slovenskih avtorjev in avtoric mladinske in otroške literature špansko ter slovensko govorečim skupnostim v teh dveh državah.

Po pristanku v spomladanskem Buenos Airesu se je uradni del obiska začel 1. oktobra z gostovanjem v oddaji Okence v Slovenijo na Radiu Argentina 750, ki jo vodi Mirko Vasle. Oddaji, v kateri smo na kratko predstavili avtorici ter program obiska, lahko prisluhnete tukaj.

Še istega dne je potekal prvi literarni večer v galeriji Espacio Moebius, ki je hkrati galerija, prostor za dogodke in druženja ter manjša stripovska založba. Dogodek je obiskalo okoli 15 obiskovalcev, ki so večinoma govorili slovensko, zaradi česar je prvi literarni večer potekal kar v slovenščini.

Po nedeljskem počitku in ogledu mesta je bila v ponedeljek, 3. oktobra, na vrsti predstavitev na lektoratu za slovenščino na Univerzi v Buenos Airesu. Lektorat, ki ga vodi Tjaša Lorbek, letno obiskuje okoli 60 študentov, tistega dne pa se je na predstavitvi zbralo okoli 20 udeležencev tečaja, ki ga obiskujejo študentje, ki so stari od 18 do 60 let. Večina obiskovalcev se slovenščine šele uči, zato je dogodek potekal v španščini, tolmačila pa ga je Polona Konjedic.

Med 4. in 6. oktobrom se je odprava razdelila na dva dela. Majda Koren je s Katarino Kogej odpotovala v Córdobo, kjer je v sredo, 5. oktobra najprej obiskala slovensko društvo, v večernih urah pa je potekala predstavitev in branje na katoliški univerzi Universidad Católica de Córdoba, kjer tako kot v Buenos Airesu deluje lektorat slovenščine pod vodstvom Maje Kračun. Med 30 obiskovalci je bilo poleg udeležencev lektorata tudi kar nekaj članov društva.

V tem času je Klarisa Jovanović s Polono Konjedic obiskala mesti Paraná in Cerrito v pokrajini Entre Ríos, kjer deluje društvo Asociación Triglav de Entre Ríos, ki je pomagalo pri organizaciji dogodkov ter pripravilo tudi sprejem v svojih prostorih. V sredo je Klarisa obiskala dve osnovni šoli (Escuela N˚38 Mariano Necochea ter Escuela ˚14 Ntra De Fátima), kjer je Telovadca Nikolaja predstavila skupno kar 350 navdušenim učencem. V večernih urah je sledila še predstavitev na višji pedagoški šoli Instituto Técnico Superior Cerrito, kjer je na pogovor o mladinski književnosti prišlo več kot 100 študentov.

Zadnji dve predstavitvi sta potekali v Montevidéu v Urugvaju. V soboto je v Centru Cultural de España, potekala predstavitev obeh pravljic za skupino 25 otrok. Pri organizaciji dogodka je sodelovala tudi urednica urugvajske založbe ¡Más Pimienta! Susana Aliano Casales.

Zadnja predstavitev avtoric je bila del proslave ob 87. obletnici društva Primera asociación Eslovena Transmurana en Uruguay, predsednik katerega je Aleksander Temlin. V prostorih društva je potekalo slavnostno kosilo, na katerem se je zbralo okoli 120 povabljencev, prisotna pa sta bila tudi slovenski veleposlanik v Argentini Alain Brian Bergant in minister svetovalec Igor Šef. Na dogodku je nastopil tudi slovenski Mendoški oktet.

Pred povratkom v Slovenijo je v Buenos Airesu sledil še kratek sprejem avtoric pri slovenskem veleposlaniku. Polona Konjedic pa je v soboto, 15. oktobra, za več kot 50 dijakov srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka samostojno pripravila predstavitev slovenske mladinske književnosti.

Izvedbo obiska so omogočili: JAK RS, Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, Center za slovenščino kot drugi tuji jezik, Slovensko veleposlaništvo v Buenos Airesu, Ustvarjalna Evropa, Universidad de Buenos Aires, Universidad Católica de Córdoba, Embajada de España en Uruguay, ¡Más Pimienta!, Municipalidad de Cerrito, Primera asociación Eslovena Transmurana en Uruguay, Asociación Triglav de Entre Ríos, Instituto Técnico Superior de Cerrito, Espacio Moebius ter vsi, ki so se udeležili dogodkov ter z obiskom podprli delovanje založbe Malinc.