Obisk pisateljice Sophie Daull ob izidu romana Na perišču

Med 16. in 18. junijem bo Slovenijo obiskala francoska igralka, plesalka in pisateljica Sophie Daull. Poleg aktivnega dela v gledališču in prevajanja pomemben del njenega umetniškega delovanja predstavlja pisanje. Od leta 2015 objavila tri romane, ki so bili v Franciji in na tujem deležni velike pozornosti. Na perišču je njen prvi roman, preveden v slovenščino.

Vsa njena proza je pravzaprav avtobiografska. Prozni prvenec z naslovom Camille, mon envolée (Moja odletela Camille, 2015) je oglušujoč krik bolečine ob travmatični izgubi edinke, šestnajstletne Camille, ki je na božični večer po štirih dneh visoke vročine preminula zaradi nenadne bakterijske okužbe. Leto pozneje objavljen roman La suture (Šiv, 2016), v katerem poskuša priti do dna smrti svoje skrivnostne mame Nicole, ki je bila umorjena pri petinštiridesetih, ko je bilo avtorici le devetnajst let.

Roman Na perišču (Au grand lavoir, 2018) je zastavljen kot nekakšna klasična drama v šestih mračnih dejanjih z dvema osrednjima protagonistoma: hčerko in maminim morilcem, ki se bosta po čudnem naključju srečala po tridesetih letih od tragičnega dogodka. Roman je v slovenščino prevedla Mateja Seliškar Kenda.

V času obiska se bo pisateljica z bralci srečala v Mariboru ter v Ljubljani.

MARIBOR

V petek, 17. junija, bo ob 8:40 obiskala Škofijsko gimnazijo Antona Slomška Maribor, kjer se bo z avtorico in slovensko prevajalko Matejo Seliškar Kenda pogovarjala Nina Medved. Pogovor bo v francoščini s tolmačenjem v slovenščino.

Istega dne bo ob 12. uri na stojnici založbe Malinc podpisovala roman na festivalu Dnevi knjige v Mariboru.

LJUBLJANA

V soboto, 18. junija, bo avtorica ob 11. uri knjige podpisovala v vrtu Slovenskega društva pisateljev v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige v Ljubljani.

Istega dne, ob 19. uri, pa se bo z avtorico v vrtu DSP pogovarjala Maša Jazbec. Pogovor bo v francoščini s tolmačenjem v slovenščino.

Obisk avtorice sta finančno podprla program Evropske unije Ustvarjalna Evropa ter Francoski inštitut.