Poročilo o obisku Kris Etxabe v Sloveniji

Med 9. in 11. junijem 2024 je Slovenijo obiskala baskovska pisateljica Kris Etxabe, avtorica slikanice Sivček, ki je lani izšla pri Založbi Malinc. Iz baskovščine jo je v slovenščino prevedla Barbara Pregelj, z ilustracijami pa sta jo opremila Maite Márquez in Mikel Maiza.

Slikanica, ki preko zgodbe o severnem medvedu Sivčku otroke opozarja na posledice podnebnih sprememb, je bila letos vključena tudi v projekt LEO, LEO – španska bralna značka. V sklopu projekta so jo pod vodstvom mentoric prebirali otroci v vrtcih in osnovnih šolah, se ob tem naučili nekaj besed v španščini ter po branju tudi ustvarjali likovne izdelke. Nekatere izmed njih si bo od 26. junija dalje mogoče tudi ogledati na razstavi v Knjižnici Medvode.

Javni program obiska se je pričel v nedeljo, 9. junija na literanem festivalu in sejmu Slovenski dnevi knjige, ki je potekal v Vrtu Lily Novy Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani. Avtorica je na stojnici Založbe Malinc v dopoldanskih urah v družbi urednice podpisovala izvode ter se družila z obiskovalci, v popoldanskih urah pa si je ogledala Ljubljano.

V ponedeljek, 10. junija, je avtorica dopoldan najprej obiskala tri osnovne šole, in sicer OŠ Medvode, OŠ Trnovo in OŠ Ig, kjer so jo učenci toplo sprejeli ter imeli ob tem priložnost tudi s krajšim kvizom preizkusiti svoje poznavanje Baskije.

V popoldanskih urah je v sklopu spremljevalnega programa festivala Živa književnost, ki ga organizira ŠKUC, avtorica pred galerijo ŠKUC v Ljubljani sodelovala v pogovoru z urednico, ki je pogovor tudi prevajala. Obiskovalci so ob tej priložnosti prisluhnili branju slikanice v španščini in baskovščini.

Temu je sledila delavnica Ustvarjajmo ekološko, ki sta jo izvedla Simon Drofelnik in Mateja Herbst iz društva KUD Galerija C.C.U. Na delavnici so udeleženci po navdihu iz zgodbe o Sivčku, ki si mora v zgodbi zaradi staljene ledene plošče poiskati nov dom, zanj izdelali reševalno plovilo iz recikliranih materialov.

V torek, 11. junija sta sledila še dva obiska osnovnih šol: ob 9. uri sta z urednico obiskali OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč, kjer so šolsko telovadnico za to posebno priložnost tudi prav posebej okrasili, temu pa je sledil obisk OŠ Toma Brejca v Kamniku. Na vseh petih šolah se je z avtorico srečalo vsega skupaj okoli 450 otrok, ki so tako dobili priložnost, da se seznanijo z baskovsko kulturo, ki je v Sloveniji še vedno manj poznana.

Tudi zato smo veseli, da bodo že v prihodnjem letu v okviru projekta LEO, LEO otroci v Sloveniji lahko prebirali novo delo uveljaljenega baskovskega pisatelja Juana Kruza Igerabideja, Grigor in čebela, ki je nedavno v sklopu istega projekta izšlo pri Založbi Malinc.

Obisk avtorice je del projekta BIDILAND, ki ga sofinancira Evropska unija.