Poročilo o obisku knjižnega sejma v Guadalajari v Mehiki

V mestu Guadalajara v provinci Jalisco v Mehiki je od sobote, 25. novembra, do nedelje, 3. decembra, potekal največji knjižni festival v Latinski Ameriki, ki ga je letos obiskalo več kot 850,000 obiskovalcev. O sejmu je poročal tudi portal Publishing Perspectives. Letos je bila na sejmu častna gostja Evropska unija, v sklopu gostovanja pa je bil pripravljen pester spremljevalni program. V okviru slednjega je potekalo več dogodkov, predstavitev in okroglih miz, na katerih so sodelovali  urednica Barbara Pregelj ter drugi avtorji, katerih dela smo izdali na Založbi Malinc: Peter Svetina, Barbara Vuga, José Luís Peixoto, Jana Benová, Care Santos, Maria Teresa Andruetto, ISOL in drugi.

Prva okrogla miza je potekala v ponedeljek,  27. novembra, in sicer pod naslovom Lectura para la inclusión social (Branje za socialno inkluzijo). V pogovoru z moderatorko Martho Ibarra sta Barbara Pregelj in Sofia Janssen (Finska) izpostavili najboljše primere prakse iz Evrope (v Sloveniji, recimo, uspešno deluje Društvo Bralna značka Slovenije), predstavile pa so tudi najboljše prakse iz Latinske Amerike.

V četrtek, 30. novembra, sta urednica Barbara Pregelj in pisatelj Peter Svetina obiskala šolo Preparatoria 2, ki je del univerze v Guadalajari. Obiskovalcem sta predstavljala španski prevod Modrosti nilskih konjev (Los sabios hipopotamos) in Čudežnega prstana (El Anillo Mágico), odgovarjala pa sta tudi na vprašanja študentov: o ustvarjalnosti, kako postati dober pisatelj … Posnetek pogovora je dostopen tukaj.

V soboto, 2. decembra, je na sejmu potekala okrogla miza z naslovom El valor de la poesía en la vida cotidiana (Vrednost poezije v vsakdanjem življenju). Na njej je sodeloval pisatelj Peter Svetina, ki je ob tej priložnosti prebral zgodbo Šopek rim iz španskega prevoda knjige Modrosti nilskih konjev, Los Sabios Hipopótamos, ki je izšla pri založbi Malinc.

V ponedeljek, 4. decembra, je sledil še zadnji dogodek v sklopu obiska Mehike. V glavnem mestu, Ciudad de México, je v organizaciji agencije Most potekal dogodek Café Literario, kjer so sodelovali urednica Barbara Pregelj, pisatelj Peter Svetina in pisateljica ter literarna agentka Barbara Vuga, ki živi in dela v Mehiki. Na dogodku so sodelujoči občinstvu predstavili slikanico Barbare Vuga Zgodba o drevesu, Peter Svetina je na kratko orisal razvoj slovenske mladinske književnosti. Pogovor pa je moderirala Barbara Pregelj kot njuna urednica.

Obisk sejma v Guadalajari sta sofinancirali Javna agencija za knjigo RS in Evropska unija.