Poročilo z obiska v Madridu

V Madridu je med 27. majem in 12. junijem potekal Madridski knjižni sejem. Sejem poteka na prostem, v parku El Retiro, kjer so se obiskovalci tudi v največji poletni vročini zadrževali v sencah dreves. O tem pričajo tudi številke: v sedemnajstih dneh je namreč sejem obiskalo več kot 2 milijona obiskovalcev.

Med 8. in 12. junijem sta sejem obiskala tudi dva slovenska avtorja in ustvarjalca: Klarisa Jovanović in Peter Svetina, ki sta na na stojnici španskega distributerja Asturlibros predstavljala svoje knjige, ki so v španščini izšle pri založbi Malinc. Oba sta svoje knjige ob tej priložnosti nadebudnim bralcem tudi podpisovala.

Obisk sejma sta dopolnjevala še dve druženji z bralci. Prvo je potekalo v knjigarni Muga, kjer sta avtorja navdušenim bralcem z urednico Barbaro Pregelj predstavila svoje knjige.

Prav poseben dogodek pa je potekal v soboto, 11. junija, v kraju Quintanar de la Orden. Dogodek je pripravila Jacqueline Oliver, vodja delavnic Cienlee, potekal pa je v opuščeni tovarni žganih pijač, ki je spremenjen v umetniško galerijo El dorado. Na srečanju so otroci hoteli čim več izvedeti o modrih nilskih konjih Hubertu in Marcelu, ki sta v španščini Huberto in Marcelo, in skupaj prebrali nekaj odlomkov. Zanimalo jih je tudi, zakaj bi bil vasica Quintanar de la Orden z istim številom prebivalcev, kot jih ima, v Sloveniji že mesto.

Obisk Madrida in sejma je bil tudi odlična priložnost za druženje, sklepanje in obnavljanje prijateljstev. Poleg Jacqueline Oliver je sejem obiskal tudi slovenski veleposlanik v Madridu Robert Krmelj. Navdušeni nad številnimi presenečenji in navdahnjeni s srečanji se veselimo povratka!

Obisk v Madridu je potekal v okviru projekta Poti do evropske književne raznolikosti, ki ga v okviru Ustvarjalne Evrope sofinancira Evropska komisija.