Poročilo o obisku Jasminke Petrović v Madridu 

 

Vrhunska mladinska srbska pisateljica Jasminka Petrović, katere mladinski roman 35 kalorij brez sladkorja v prevodu Klarise Jovanović smo lani izdali pri Založbi Malinc in je novembra navdušila tudi slovenske bralce, je med 12. in 15. junijem v sklopu evropskega projekta NTY obiskala knjižni sejem v Madridu. Obisk je bil namenjen promociji španskega prevoda istega romana 35 calorías sin azúcar, ki sta ga pripravila David Heredero Zorzo in Sašo Puljarević in ki je letos izšel pri Založbi Malinc.  

Avtorica je v času obiska roman v družbi urednice Barbare Pregelj in piske spremne besede Jacqueline Oliver predstavljala najprej v četrtek, 13. junija ob 11. uri v knjižnici Biblioteca Pública Usera José Hierro, naslednji dan pa prav tako ob 11. uri še v knjižnici Biblioteca Pública Municipal Iván de Vargas. 14. junija je ob 13.30 potekala predstavitev mladinskega romana 35 calorías sin azúcar še v paviljonu Caixabank na sejmu.  

Tako 13. kot 14. junija je med 18. in 20. uro na stojnici distributerja Asturlibros izvode tudi podpisovala ter se družila z obiskovali sejma, ki poteka v parku El Retiro v osrčju Madrida in vsako leto privabi na tisoče obiskovalcev.  

V sklopu obiska je avtorica 13. junija obiskala srednjo šolo IES Pedro Salinas, kjer so jo pričakali radovedni najstniki, 14. junija pa je obiskala tudi bližnjo knjigarno La Mar de Letras, kjer je mogoče njene knjige tudi kupiti. 

Obisk sejma tako ni bil samo izvrstna priložnost za krepitev obstoječih in vzpostavljanje novih stikov, temveč tudi pomemben dosežek založbe Malinc, ki s tem postaja tudi pomembna referenca za izdajanje avtoric in avtorjev ter literatur z jugovzhodne Evrope na Iberskem polotoku in med špansko govorečimi, torej v prostoru, ki vključuje več kot 500 milijonov govorcev.  

Vse slovenske in španske bralce Jasminke Petrović pa lahko razveselimo z novico, da je v delu že prevod avtoričinega drugega romana – Poletje, ko sem se naučila leteti, ki ga pripravlja ista ekipa prevajalcev. 

Obisk v okviru projekta NTY sofinancira Evropska unija.