Café Hyena

Avtor besedila: Jana Beňová
Naslov: Café Hyena: načrt spremljanja
Naslov izvirnika: Café Hyena
Prevedla: Diana Pungeršič
Tehnični podatki: 14.6×20.9; 156 strani
ISBN: 978-961-6886-75-8
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
Cena: 22,00 €, ceno s popustom preverite v spletni trgovini.

Trgovina
Prelistaj knjigo
E-knjiga (Biblos)

»Petržalka. Adventni koledar, poln čokoladic. Okence pri okencu, skupno podpalubje. Skupni prostori, skupno večglasje, ki nikoli ne zamre.«
Tako dogajališče v romanu Café Hyena opredeljuje z evropsko literarno nagrado ovenčana slovaška avtorica Jana Beňová (1974). V demografskem jeziku je to naselje, ki se razprostira na desnem bregu Donave, ko so v t. i. panelake, stanovanjske bloke, zložene iz panelnih plošč, naselili (podeželsko) prebivalstvo s celotne Slovaške.
»Papirnate« stene blokovskega naselja, ki prepuščajo najneznatnejše zvoke, kratijo človekovo potrebo po zasebnosti in ljudi unificirajo, radirajo njihovo edinstvenost in izvirnost, obenem pa postajajo prizorišče univerzalne zgodbe o iskanju individualnosti in ustrezne lege v odnosih – prijateljskih, partnerskih, ljubezenskih. In prav ti so po avtoričinih besedah začetek in konec vsake njene knjige.

Jana Beňová (r. 1974) je slovaška pisateljica, pesnica in publicistka. Na bratislavski akademiji uprizoritvenih umetnosti VŠMU je študirala dramaturgijo. Na literarno polje je stopila s poezijo. Izdala je tri pesniške zbirke, in sicer Svetloplachý (Svetloplah, 1993), Lunochod (Lunohod, 1997) in Nehota (Negota, 1997). Na prelomu tisočletja je objavila prozni prvenec Parker. Ľúbostný román (Parker. Ljubezenski roman), sledila je zbirka kratkih zgodb Dvanásť poviedok a Ján Med (Dvanajst zgodb in Ján Med, 2003). Romani Café Hyena: Načrt spremljanja (Plán odprevádzania, 2008), Preč! Preč! (Stran! Stran!, 2012) in HoneymoOn (2015), ki sestavljajo svojevrstno trilogijo, so se vsi uvrstili v ožji izbor za osrednjo slovaško nagrado za prozo, imenovano anasoft litera. Roman Café Hyena je leta 2012 prejel tudi evropsko nagrado za literaturo in bil tudi ponatisnjen. To literarno delo je prevedeno že v ducat jezikov, med drugim tudi v angleščino, francoščino, nemščino, italijanščino in arabščino. V letih 2002–2009 je bila Beňová zaposlena kot novinarka pri osrednjem slovaškem dnevniku SME, v katerem je objavljala pod psevdonimom Jana Parkrová. Besedila iz tistega obdobja so izšla v knjigi Danes (Dnes, 2010). Pozneje je avtorica tri leta delala na Gledališkem inštitutu v Bratislavi, trenutno pa je samozaposlena in je zunanja sodelavka novonastalega neodvisnega dnevnika Denník N.