Irijam in Jonibe

Avtor besedila: Gábor Schein

Naslov: Irijam in Jonibe
Naslov izvirnika: Irijam e Jonibe
Ilustracije: Rofusz Kinga
Prevod: Maja Likar
Tehnični podatki: 22×22; 40 strani, trda vezava
ISBN: 978-961-6886-26-0
Cena: 18,00 €, ob nakupu v naši spletni trgovini 7,00 €.

Trgovina
Prelistaj knjigo
E-knjiga (Biblos)

Skrivnostno lepa pravljica v verzih, pripoveduje o Irijam, ribji kraljici, in Jonibeju, ptičjem kralju. To je brezčasna zgodba o njuni ljubezni, ločitvi in ponovnem snidenju, polna globokih in igrivo pretanjenih občutkov in ritmov stvarjenja in slovesa, ki jih oblikujejo arhetipski elementi: voda, zrak, zemlja in ogenj.

Gábor Schein je leta 1969 rojeni sodobni madžarski ustvarjalec: dejaven je kot literarni kritik, esejist in avtor pesniških zbirk ter kratkoproznih besedil. Irijam in Jonibe (1997) je njegovo prvo književno besedilo, ki je bilo v celoti prevedeno v slovenščino. Besedilo so umestili na seznam odličnosti bele vrane, ki ga pripravlja knjižnica za mladino iz Münchna. Uvrstitev med najžlahtnejša mladinska besedila je samo eno izmed številnih priznanj in nagrad, s katerimi je bila ovenčana Scheinova literatura.

Rofusz Kinga (1970) se je rodila v Budimpešti in sodi med vodilne madžarske ilustratorje. Je članica različnih stanovskih združenj, veliko se je ukvarjala tudi s animiranim filmom. Podpisala je ilustracije številnih nagrajenih slikanic, med drugim tudi Irijam in Jonibe.

Avtorska slikanica je neobičajna zgodba, zlitje poetičnega besedila z umetniško ilustracijo. Je priklicevanje časov, ko še ni bilo meje med resničnim in domišljijskim (otroštvo človeštva in otroštvo posameznika), in je obujanje časov poosebljenih elementov – arhetipov zemlje, zraka, ognja in vode. Je hkrati ljubezenska ali bolje hrepenenjska zodba in zgodba o stvarjenju. Je tudi pripoved o obredni besedi, ki stvari preobraža, da se lahko iz njih rodijo pogovorni jeziki. Je pripoved občutij, ki se skozi procese čakanja, hrepenenja, preobrazb in izrekanj končno ubesedijo. Predšolskim otrokom bo slikanica lahko pravljica o igri oblik in dogajanj, samostojnemu bralcu pa bo verjetno poezija (pra)občutij o nastanku sveta in neke ljubezni. (Vojko Zadravec)

Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2017
(Pregled knjižne produkcije za mladino iz leta 2016)