Prodam očeta

Avtorica besedila: Care Santos
Naslov: Prodam očeta

Naslov izvirnika: Se vende papá
Ilustracije: 
Andrés Guerrero
Prevod: Barbara Pregelj
Tehnični podatki: 14.6×20.9, 140 strani
ISBN: 978-961-6886-16-1
Knjiga je oblikovana v skladu s kriteriji oblikovanja gradiv za bralce z disleksijo.
Cena: 20,50 €, ob nakupu v naši spletni trgovini 10,00 €.

Trgovina
Prelistaj knjigo
E-knjiga (Biblos)

Kaj se zgodi, ko se oče, ki ga tako močno pogrešaš, nenadoma vrne? In ti povrh vsega še pove, da bo odslej ves svoj čas namenil tebi? Pa še hišnega ljubljenčka ti podari in dom uredi, da je videti kot srednjeveški grad?
Nori se je vse to zgodilo, a ni prav nič navdušena. Nekaj mora storiti in to hitro. Še dobro, da je njen prijatelj Oskar strokovnjak za izmišljevanje najgenialnejših načrtov.

Kratki roman Prodam mamo je bil leta 2011 uvrščen na seznam belih vran, med najboljše mladinske knjige, ki ga vsako leto pripravijo v Mednarodni mladinski knjižnici v Münchnu (IJB). Leta 2014 je v slovenskem prevodu izšel pri založbi Malinc. Prodam očeta je njegovo nadaljevanje, v katerem se prijatelja Oskar in Nora reševanja družinskih težav lotita z novimi domislicami.

»Knjige nas nagovarjajo, a jim vsi ne znajo prisluhniti,« pravi leta 1970 v Mataroju pri Barceloni rojena Care SANTOS. Avtorico, ki živi v Kataloniji in večinoma piše v kastiljščini, v zadnjem času tudi v katalonščini, so zgodbe tako navdušile, da je začela pisati pri osmih letih in bila že zelo zgodaj odločena, da se bo posvetila le pisanju.

Andrés Guerrero Sánchez se je rodil v Trujillu, v španski pokrajini Extremaduri, leta 1958. Ljubezen do knjig ga spremlja že od otroštva, ko mu je babica prebirala pravljice medtem ko je kuhala. Tako se je rodila njegova strast do knjig in prizadevanje, da bi jih ilustriral. »Postati pisatelj ali ilustrator je odločitev, ki je ne moreš sprejeti, to se preprosto zgodi. To je okoliščina, ki si je ne izberemo. Vsaj v mojem primeru je bilo to neizbežno,« je zatrdil za Muzej ilustratorjev S.O.L. Objavljati je začel kratke stripe v revijah, nato je začel risati risanke. Čez nekaj let je začel ilustrirati otroške knjige, nekatere je celo sam napisal.

OD GNEZD DO ZVEZD

Lani smo v Priročniku predstavljali knjigo, v kateri sta osemletna prijatelja Nora in Oskar “prodajala” dečkovo mamo, ker je “postala precej zatežena” in ga je imela “vse manj rada”. (V resnici je rodila bratca.) V drugi knjigi sledi logično nadaljevanje: sedaj že četrtošolca “prodajata” Norinega očeta. A tokrat so vzroki popoldnoma drugačni. Norin oče je zvezdniški voditelj precej butastih in zabavnih oddaj. Zaradi krize TV-hiša očeta ne more več plačevati njegovi slavi primerno. Oddajo ukinejo in čez noč brezposelni zvezdnik, dotlej odsoten oče, doživi “osebno preobrazbo”. Odloči se, da bo odslej ves svoj čas namenil prej zapostavljeni hčeri. Postati hoče popoln očka. Začenši z vedno zaskrbljenim obrazom in prebiranjem groznih knjig: Otroci in zaslon, Zelenjavna kuhinja ipd.
Skratka, ko starši stopimo na pot popolnosti, se nad otroke zgrnejo mnoge nadloge … Otrokom zabavna in za starše dokaj poučna knjiga, oblikovana v skladu s priporočili za bralce z disleksijo. (TO)

Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig 2016
(Pregled knjižne produkcije za mladino iz leta 2016)