Pridružite se tretjemu modulu UPRAVLJANJE PRODAJE AVTORSKIH PRAVIC v okviru spletnega izobraževanja v projektu LIT-UP

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na tretjem modulu spletnega usposabljanja v okviru projekta LIT-UP z naslovom Upravljanje prodaje avtorskih pravic (Management of foreign rights).

Po 20. februarju vam bomo poslali informacije o tem, kako se prijaviti (če niste registrirani), s tem pa boste pridobili dostop do platforme ter spoznali druge udeležence. Če ste se prijavili na prejšnja izobraževanja v projektu, bi morali informacije o tretjem modulu prejeti samodejno. Začetek izobraževanja je 1. marec.

Za vas smo pripravili veliko različnih gradiv: članke, primere pogodb ter dragocene nasvete izkušenih avtorjev, agentov, ilustratorjev, prevajalcev in urednikov, pogosta vprašanja in okroglo mizo o vplivu novih tehnologij na tuje pravice.

Pomemben del modula so tudi tri delavnice v živo, ki bodo potekale preko platforme ZOOM. Delavnice bodo potekale v četrtek, 14. marca, ponedeljek, 18. marca in v sredo, 20. marca. Vodili jih bodo Petra C. Hardt, Lawrence Schimel in Renata Zamida. ZOOM povezavo do delavnice boste prejeli po prijavi in nekaj dni pred delavnico.

14. 3. 2024 ob 17.00 | Petra C. Hardt: Nakup, zaščita in prodaja pravic

Predavanje, ki ga bo vodila Petra C. Hardt, nekdanja vodja oddelka za pravice pri cenjenem nemškem založniku Suhrkamp Verlag in svetovalka, prinaša edinstven in informiran vpogled v vsakodnevno delovanje oddelkov za pravice in dovoljenja založb ter obravnavo ključnih temeljnih in praktičnih vprašanj, kot so zaščita intelektualne lastnine, čas veljavnosti avtorskih pravic, obdobje trajanja pogodb in ustrezna višina tantiem.

18. 3. 2024 ob 16.00 | Lawrence Schimel: Zgodba o uspehu: Praktični nasveti avtorja, prevedenega v več kot 60 jezikov

Ustvarjalen in večkrat nagrajeni avtor, prevajalec in urednik Lawrence Schimel bo pripravil predavanje, posebej namenjeno piscem. Razložil bo, kako poteka prodaja prevodnih pravic, kaj dejansko vključuje, kako in kdaj pride do nje ter kdo sodeluje pri njeni uresničitvi. Pripravil bo tudi nasvete o tem, kaj lahko pisatelji sami poskusijo narediti, da bi našli prevajalce in/ali založnike za svoja dela. Pogovoru bo sledil čas za vprašanja in odgovore.

20. 3. 2024 ob 18.00 | Renata Zamida: Naj bo knjižni predlog za objavo (book proposal) vaše najmočnejše posredniško orodje

Želite svojo knjigo prevesti in izdati na tujem trgu? Dober predlog za knjigo je vaš prvi korak do uspeha. Na delavnici se boste naučili več o:

– ključnih elementih predloga za knjigo,

– nasvetih in trikih, zaradi katerih bo vaš poslovni partner nadaljeval z branjem, in

– profilih najboljših literarnih posrednikov in agentov v knjižnem sektorju.

Delavnica bo predstavila primere dobre prakse, uporabne predloge in zgodbe o uspehu, po katerih se lahko zgledujete.

Okrogla miza: New Technologies and Author’s Rights

Vodi: Karin Elena Sánchez

Sodelujeta: Javier Días de Olarte, Luka Novak

Cilj izobraževanj, ki se izvajajo na platformi Moodle, je povečati kompetence založnikov in avtorjev na naslednjih področjih:

  • upravljanje domačih in mednarodnih knjižnih sejmov,
  • upravljanje literarnih promocijskih dogodkov,
  • upravljanje tujih pravic,
  • pogajanje za tuje pravice.

Vsak modul je sestavljen iz približno 20 ur usmerjenega samostojnega učenja, pri katerem učitelj prepozna cilje, učne vsebine in učne aktivnosti, ki jih mora razvijati študent (usmerjeno), na drugi strani pa imajo udeleženci nadzor nad svojim učenjem. Učijo se na podlagi svojih dejanj in usmerjajo, uravnavajo in ocenjujejo svoje samostojno učenje.

Udeležencem so na voljo so učna gradiva, kot so videoposnetki, članki, avdioposnetki, podcasti, predavanja in uporabni obrazci: osnutki, delovni listi, kontrolni seznami, pogodbe. Najpomembnejši elementi izobraževanja so delavnice v živo ter rubriki Učenje iz prakse (kaj storiti in česa ne) in Vprašaj strokovnjaka.

Gradivo za usposabljanje je večinoma na voljo v angleščini, zato je za sodelovanje v programu zahtevana raven B1 ali B2 znanja angleščine.

Veselimo se vaše prijave in učenja z vami!

Projekt LIT-UP sofinancira Evropska unija.

Spletna stran projekta.