Septembra je slovenske bralce prvič obiskal eden najbolj uveljavljenih portugalskih pisateljev José Luís Peixoto

Med 25. In 28. septembrom 2022 je Slovenijo prvič obiskal portugalski pisatelj in vsestranski ustvarjalec José Luís Peixoto, avtor slikanice Mama, ki je deževala (A mãe que chovia). Slikanica je leta 2021 v prevodu Urške Rupar Vrbinc izšla pri založbi Malinc, letos pa je prejela tudi znak zlata hruška za kakovostno otroško in mladinsko literaturo.

V sklopu obiska Slovenije se je Peixoto v ponedeljek, 26. septembra, najprej srečal z mladimi bralci in bralkami na OŠ Horjul, temu pa je sledilo srečanje z bralci iz OŠ A. T. Linharta, ki je potekalo v knjižnici Radovljica. Z avtorjem je bila vseskozi tudi njegova slovenska prevjaalka Urška Rupar Vrbinc, ki je skrbela za tolmačenje avtorjevih srečanj z učenci.

Istega dne ob 18.00 uri je v knjižnici Radovljica potekal iskriv literarni večer s pisateljem in njegovo prevajalko Urško Rupar Vrbinc, namenjen širši javnosti. Pogovor je moderirala Blažka Müller, potekal pa je v portugalščini s tolmačenjem v slovenščino.

V ponedeljek ob 23. uri je bil v oddaji Literarni nokturno na programu ARS predstavljen tudi izbor poezije iz Peixotove pesniške zbirke Predal, poln papirja (Gaveta de papéis). Izbor je za revijo Poetikon prevedla Urška Ropar Vrbinc.

V torek, 27. septembra, je José Luís  Peixoto nadaljeval druženje z mladimi bralci in bralkami, in sicer najprej na OŠ Toneta Pavčka v Mirni Peči ter nato na OŠ Ob Rinži v Kočevju, s čemer se je njegov tokratni obisk v Sloveniji tudi zaključil. Tudi tokrat je za tolmačenje skrbela prevjaalka Urška Rupar Vrbinc. Obisk Kočevja pa smo sklenili s krajšim sprehodom ob kočevskem jezeru.

Obisk cenjenega portugalskega avtorja Joséja Luísa Peixota ter izid slikanice je del projekta Poti do evropske književne raznolikosti, za katerega je založba Malinc pridobila sofinanciranje EU. Knjigo je mogoče naročiti v spletni trgovini založbe Malinc, na spletni strani distributerja Avrora ter v boljše založenih slovenskih knjigarnah.

Obisk je potekal v sklopu projekta Poti do evropske književne raznolikosti, ki ga sofinancira Ustvarjalna Evropa.