Slovenski kulturni praznik v Španiji

Slovenski kulturni praznik so otroci ob branju knjig slovenskih avtorjev letos praznovali tudi v Španiji, in sicer na šoli CEIT Infanta Leonor v kraju San Agustín de Guadalix, kjer so 8. februarja osnovnošolci dopoldan preživeli ob branju del slovenski mladinskih pisateljev. Branje je potekalo v treh skupinah, glede na starost pa so šolarji prebirali zbirko Los sabios hipopótamos (Modrost nilskih konjev) ter slikanico El anillo mágico (Čarobni prstan) priznanega in večkrat nagrajenega pisatelja Petra Svetine, zgodbe o Haditerrible oziroma Groznovilci pisateljice in urednice Jane Bauer ter se nasmejali ob slikanici Nikolai gimnasta y el ladrón muy plasta (Telovadec Nikolaj prežene tolovaja) Klarise Jovanović. Vse knjige so v španščini izšle pri založbi Malinc.

Delavnice, ki otroke spodbujajo k ustvarjalnosti, domišljiji in pisanju, spodbujajo pa tudi bralno razumevanje, je za udeležence organizirala in izvedla Jacqueline Oliver, vodja delavnic Cienlee, ki je za vse udeležence pripravila tudi delovne liste za bralno razumevanje. Delavnic se je skupaj udeležilo približno šestdeset učencev, razdeljenih v tri različne starostne skupine. Ob koncu dejavnosti so vsi otroci prejeli pisane zapestnice Malinc ter razglednice z motivom telovadca Nikolaja. Zanimanje, ki so ga ob dogodku izkazali učiteljice, učitelji ter ravnatelj šole, pa kaže na to, da navdušenje nad kakovostno literaturo ne pozna meja.

Dogodek je nastal v sodelovanju s Slovenskim veleposlaništvom v Madridu, izvedbo sta sofinancirala Evropska unija ter Javna agencija za knjigo RS.