Srečanje na sejmu v Torinu v okviru evropskega projekta LIT-UP

V okviru evropskega projekta LIT-UP, ki ima za cilj implementacijo strategij za povečevanje konkurenčnosti, ki jih bodo avtorji in založniki pridobili na usposabljanjih, webinarjih in dogodkih po vsej Evropi, bo ekipa založbe Malinc 18. in 19. maja obiskala sejem Salone Internazionale del Libro di Toriono. Od slovenskih založnikov se bodo sejma udeležili Maja Jug Hartman (založba Hart), Igor Blažina (založba Muck Blažina), Gašper Malej (KUD Zrakogled) in Katja Kac (Sodobnost International).

Sejem Salone Internazionale del Libro di Torino je za založnike ena najpomembnejših priložnosti za prodajo in zastopništvo najnovejših knjižnih izdaj. Založnikom in avtorjem, ki so vključeni v projekt LIT-UP in delajo z manj uporabljanimi jeziki, bo sodelovanje na sejmu omogočilo, da svoja dela predstavijo na mednarodnem trgu, s tem pa tudi izboljšajo svoje strokovno znanje ter poslovne odnose. Udeležili se bodo lahko strokovnih srečanj, delavnic in dogodkov, kjer bodo lahko razpravljali o založniških in avdiovizualnih pravicah ter sodelovali z založniki, ki delujejo na večjih trgih.

Prva delavnica v okviru projekta LIT-UP, ki bo potekala na Salone Internazionale del Libro di Torino, bo založnikom in avtorjem pomagala izboljšati sposobnosti in zmogljivosti za sodelovanje na mednarodnih sejmih z največjimi možnimi koristmi. Pridobljene kompetence bodo založniki lahko uporabili že na samem sejmu, v središču za prodajo pravic.

Na sejmu Salone Internazionale del Libro so predstavljeni različni žanri za vse starostne skupine, od šolskih izdaj in kuharic do poezije in kriminalk. Sejem vsako leto gosti več kot tisoč založnikov, od velikih skupin do neodvisnih založnikov.V sklopu sejma deluje tudi projekt, ki je posvečen založniškim start-up podjetjem, ki so bila ustanovljena pred manj kot 24 meseci in niso povezana z velikimi založniškimi skupinami. Projekt jim omogoča, da s sodelovanjem pridobijo odlično priložnost za uveljavitev na nacionalni ravni.

O sejmu

Salone Internazionale del Libro di Torino je od nastanka leta 1988 največji italijanski založniški sejem. Vsako leto se uredniki, avtorji, knjižničarji, agenti, ilustratorji in prevajalci zberejo z namenom, da bi sodelovali pri strokovnih dejavnostih, prodaji pravic ter strokovni izmenjavi. Okoli 2000 gostov in govorcev sodeluje pri več kot 1200 spremljevalnih dogodkih. Sejem tako prerašča okvire sejma in postaja mednarodni festival kulture.

Več o sejmu: https://www.salonelibro.it/

Projekt LIT-UP sofinancira Evropska unija.