Napovedujemo: Srečanje v Ljubljani v sklopu projekta LIT-UP EU

V soboto, 20. aprila, se pričenja srečanje v Ljubljani v sklopu projekta LIT-UP. Namen srečanja, ki bo potekalo med 20. in 24. aprilom, je povezovanje avtorjev in založnikov, ki delujejo v manjših jezikovnih okoljih. Cilji projekta so mreženje in povečanje njihove konkurenčnosti v odnosu do velikih založniških podjetij.
 
V sklopu obiska v Ljubljani bodo udeleženci lahko v soboto obiskali knjižni Sejem na zraku. V ponedeljek se začenja uradni del srečanja: po nagovoru urednice dr. Barbare Pregelj bo sledila predstavitev Javne agencije za knjigo Katje Urbanija, redstavitev priročnika za branje kakovostnih knjig, ki jo bo pripravila Jerneja Černilogar s Pionirske – kompetenčnega centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Temu bo sledila predstavitev Ljubljanskega manifesta o branju na višji ravni dr. Mihe Kovača. 
Sledili bosta dve okrogli mizi. Naslov prve je Periferije: resničnost ali fikcija?, z Jano Bauer, dr. Cvetko Sokolov in Petrom Svetino se bo pogovarjala dr. Leonora Flis. Na drugi okrogli mizi Prevajanje periferije bodo sodelovali prevajalci Carlos Pascual, Rawley Grau, Boštjan Gorenc – Pižama ter nizozemska ilustratorka Linda de Haan. Tudi to mizo bo moderirala dr. Leonora Flis. Popoldan bo namenjen krajšim sestankom in druženjem založnikov.
V sklopu projekta bodo udeleženci srečanja obiskali tudi slovenske univerze. Italijanska pisateljica Elisa Mazzoli bo z italijansko urednico Anito Molino obiskala Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem ter Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper, pogovor bo moderirala dr. Barbara Baloh. V torek, 23. aprila, pa bo Elisa Mazzoli v družbi Linde de Haan obiskala Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer bo srečanje moderirala dr. Milena Mileva Blažić. Predstavniki tujih založb bodo obiskali študente založništva na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer jih bo sprejela dr. Sabina Fras Popović.
Srečanje se bo zaključilo z vodenim ogledom po Ljubljani. Celoten program srečanja lahko prenesete spodaj.

Projekt LIT-UP sofinancira Evropska unija.