Srečanje v projektu LIT-UP na Nizozemskem

Med 9. in 12. novembrom 2023 smo se v okviru evropskega projekta LIT-UP udeležili srečanja, ki je potekalo v Friziji, na otoku Schimonnikoog. Na najbolj severnem nizozemskem otoku, ki je obenem tudi narodni park, je namreč od 9. do 12. novembra potekala druga izvedba festivala Meet me at the Lighthouse, ki združuje pisatelje in pisateljice, pesnice in pesnike, mislece, znanstvenice in obiskovalce in prinaša pogovore o literaturi, umetnosti, znanosti, ekologiji in skupnosti. Letošnja izvedba festivala je bila mednarodno obarvana tudi zaradi sodelovanja z mestom Leeuwarden, Unescovim mestom literature.

Na drugi izvedbi literarnega festivala Meet Me at the Lighthouse so sodelujoči v projektu LIT-UP lahko prisluhnili strokovnemu znanju in izkušnjam številnih nizozemskih osebnosti, kot so Adriaan van Dis, Eva Meijer, Myron Hamming in Mariken Heitman. Na festivalu so se vrstili recitali, razprave, nočni sprehodi in bralni klubi, ki se posvečajo temam, kot so narava, ekologija, turizem in identiteta.

Poleg tega sta v sklopu projekta LIT-UP na festivalu potekali dve srečanji z naslovom Inspiration Sessions, festival pa je sodelujočim v projektu prinesel številne priložnosti za mreženje s strokovnjaki za nacionalno in mednarodno promocijo knjig in avtorjev na Nizozemskem in v regijah z manjšinskimi jeziki.

V okviru projekta LIT-UP je v petek, 10. novembra na festivalu potekal dogodek o manjših jezikih z naslovom Small languages, big stories, na katerem so sodelovali baskovska pisateljica Ixiar Rozas Elizalde, pisateljica in novinarka Pia Prezelj ter pisatelj Paco Inclán iz Valencije. Sodelujoči so brali v svojih maternih jezikih, predstavili svoja literarna dela ter spregovorili o jezikovni situaciji v svojih državah oziroma pokrajinah.

Projekt LIT-UP sofinancira Evropska unija.