Kako sodelovati pri projektu Leo, leo?

Komu je projekt namenjen?

Otrokom v predšolskem obdobju ter na razredni stopnji osnovne šole, pri čemer znanje španščine ni potrebno.

Kdo lahko sodeluje?

K sodelovanju vabimo vrtce, osnovne in jezikovne šoleknjižnice ter vse, ki si prizadevajo za razvijanje bralnih navad, ljubezen do dobre mladinske književnosti in dvig bralne pismenosti, kakor tudi za vzpostavljanje prvega stika otrok s španščino. S pomočjo staršev lahko sodelujejo tudi otroci – posamezniki.

Kako poteka?

Otroci skupaj z mentorjem ali starši preberejo vsako leto dve knjigi iz knjižnega kompleta, ki ga pripravi založba Malinc.

Za leto 2021/22 smo izbrali:

Ker so besedila v slikanicah pretežno dvojezična, lahko udeleženci bralne značke preberejo besedilo bodisi v slovenščini, bodisi v španščini.

Knjižne komplete lahko naročite z naročilnico TUKAJ.

Po branju besedila slikanice otroci poustvarijo izdelek, ki ga mentor do roka oddaje izdelkov (gl. spodaj) pošlje na naslov:

Založba Malinc (za projekt Leo, leo), Klanska 17, 1215 Medvode

Podpora in izobraževanje za mentorice in mentorje

Založba Malinc pripravlja tudi brezplačne bralnomotivacijske delavnice. Ob nakupu knjig iz knjižnega kompleta se lahko vsaka skupina dogovori za obisk motivatorja branja, ki bo v skladu s posebej pripravljenim programom aktivnosti na delavnici otrokom v skupini povedal zgodbo v španščini, jo prebral v slovenščini ter izvedel bralnomotivacijsko strategijo. Vsako leto pripravimo tudi program kontinuiranega izobraževanja za mentorice in mentorje branja v obliki delavnic.

Kaj pridobijo otroci?

Program delavnice je zasnovan tako, da otroke že od predšolske stopnje igraje usmerja v poglobljeno razumevanje besedila. Otroci spoznajo španščino ali ohranjajo stik z njo, prebirajo kakovostno mladinsko književnost, ki je v slovenskem prostoru manj poznana ter razvijajo bralno pismenost in razumevanje besedila.
Vsi otroci, ki dejavno sodelujejo v programu bralne značke z dvema izdelkoma, prejmejo priznanje in simbolno nagrado.

Kaj pridobi mentor?

Mentor dobi priznanje o sodelovanju v projektu motiviranja za branje. Če želi, se lahko odloči za obisk delavnic, ki potekajo v okviru projekta. V tem primeru prejme tudi potrdilo o izobraževanju. Mentorice in mentorji, ki sodelujejo v projektu, skupaj s knjižnim gradivom dobijo tudi priročnik za učitelje, v katerem so podrobno popisane bralnomotivacijske delavnice in delo z besedili.

Kdaj projekt poteka?

Izvedbeni del se začne oktobra, konča pa se konec aprila.

Kako se lahko prijavim?

Prijava je možna do roka preko obrazca na spodnjem gumbu.

Prijavnica

Pomembni datumi:

♦  9. 11. 2022– virtualna delavnica za mentorje bralne značke, med 17. in 19. uro . Vodita jo dr. Barbara Pregelj in Polona Konjedic. Za udeležbo na delavnici znanje španščine ni potrebno. Če se bo prijavilo več kot 20 udeležencev, bomo razpisali dodatni termin: Prijava na delavnico

♦  15.11. 2022– rok za prijavo na LEO, LEO s prijavnico.

♦  30. 4. 2023– rok za oddajo likovnih in/ali literarnih izdelkov otrok na naslov: Obrazec za oddajo likovnih del

Založba Malinc (za projekt Leo, leo), Klanska 17, 1215 Medvode.

♦  maj 2023– objava izdelkov sodelujočih v galeriji na spletni strani Založbe Malinc (LEO, LEO); evalvacijske delavnice.
♦  maj 2023– razstava likovnih in drugih izdelkov sodelujočih v Knjižnici Medvode.

Knjižno gradivo za izvedbo bralne značke lahko naročite z naročilnico, na spletni strani založbe in na spletni strani distributerja www.galarna.si.

Naročilnica knjig

Več informacij o sodelovanju pri projektu in naročanju knjig dobite tudi na telefonskih številkah tel.: 01/ 361 6699 in 040/170 492 ali preko e-pošte: barbara.pregelj@malinc.si ali ales.cigale@malinc.si

V okviru projekta ste ob nakupu knjižnjega kompleta upravičeni do breplačne izvedbe dveh bralnomotivacijskih delavnic v prijavljeni skupini.

Prijavnica obiska – delavnice

Projekt podpira EU.