DOGODKI IN PREDSTAVITVE NA 75. FRANKFURTSKEM KNJIŽNEM SEJMU

Med 18. in 22. oktobrom bo v Frankfurtu v Nemčiji potekal največji sejem na področju založništva, 75. Frankfurtski knjižni sejem. Slovenija je letos na sejmu častna gostja, založba Malinc pa v sodelovanju s partnerji pripravlja več dogodkov, namenjenih predstavitvam evropskih projektov.

PREDSTAVITEV PROJEKTA LITPRAX: Literatura v praksi

  • 18. oktober 2023 ob 16.00
  • Aldus Up (4.1 / The ARTS+ Areal)
  • Povezava do dogodka: tukaj.

V sredo, 18. oktobra ob 16. uri bo na odru Aldus Up (dvorana 4.1), potekala predstavitev Erasmus + projekta LITPRAX: Literatura v praksi: profesionalni izzivi pri branju, prevajanju in urejanju v digitalni dobi.

Na predstavitvi bodo sodelovali prof. dr. Barbara Pregelj, Aleš Cigale in Katarina Kogej z založbe Malinc, prof. dr. Ivana Živančević Sekeruš in prof. dr. Bojana Kovačević Petrović z Univerze v Novem Sadu, preko spleta pa se bodo pridružili tudi glavna koordinatorica z Univerze v Ljubljani, prof. dr. Maja Šabec, prof. dr. Ilinca Ilian z Zahodne univerze v Temišvaru ter Emilio Gallardo-Saborido s španskega nacionalnega raziskovalnega sveta (CSIC).

Dogodek bomo prenašali v živo na Facebooku (dostop do profila projekta Litprax tukaj) in na YouTubu (prek kanala založbe Malinc tukaj). Prenos prek platforme LinkedIn na profilu založbe Malinc se bo začel po dogodku ob 17.00 uri tukaj.

Projekt LITPRAX povezuje akademsko znanje s praktičnimi veščinami ter prinaša orodja za izboljšanje bralnih navad in spretnosti študentov iz Slovenije, Srbije in Romunije. Glavni cilji projekta so učni načrt za meduniverzitetni predmet, priročnik o sodobni španski in latinoameriški literature ter spletna stran z odprtim dostopom do baze podatkov LITPRAX, ki vsebuje podatke o knjigah in člankih, napisanih v španščini in objavljenih v slovenščini, srbščini in romunščini od leta 2000 do danes.

https://litprax.org/

Sodelujoči:

Dr. Barbara Pregelj je pridružena profesorica, prevajalka, tolmačka in odgovorna urednica pri založbi Malinc. Pri Malincu je tudi vodja nacionalnih in mednarodnih projektov ter oblikovalka projekta spodbujanja branja.

Dr. Bojana Kovačević Petrović je profesorica in vodja Iberoameriškega centra na Filozofski fakulteti Univerze v Novem Sadu, Srbija, ter književna prevajalka in tolmačka.

Prof. dr. Ivana Živančević Sekeruš je doktorirala iz književnosti (2000) na Filozofski fakulteti Univerze v Novem Sadu, kjer je zdaj zaposlena kot redna profesorica in dekanja.

Aleš Cigale je magister elektrotehnike in vodja založbe Malinc ter projektant in analitik računalniških sistemov.

Katarina Kogej je diplomirana anglistka in komparativistka. Dela kot asistentka pri projektih in ustvarjalka vsebin pri založbi Malinc.

OKROGLA MIZA: Internacionalizacija manjših književnosti prek projektov EU

OKROGLA MIZA: Internacionalizacija manjših književnosti prek projektov EU

 

  • 19. oktober 2023 ob 16.00
  • Slovenska nacionalna stojnica (4.1, D56)
  • Povezava do dogodka: tukaj

Sodelujejo: Idoia Noble, Marian Val, Barbara Pregelj

Moderira: Polona Konjedic

V četrtek, 19. oktobra ob 16. uri bo na Slovenski nacionalni stojnici v dvorani 4.1, D56 potekala okrogla miza, na kateri bomo predstavili EU projekte GG4A, BIDILAND, LIT-UP, LETS, KUP in LITPRAX ter izpostavili njihov prispevek h kulturni raznolikosti, promociji literature ter izobraževanju založnikov. Govorili bomo o pomenu majhnih literatur za evropsko književno krajino in svetovno književno raznolikost, o tem, kako se lahko manjši založniki uveljavijo v mednarodnem okolju in o izobraževanjih, ki jih v projektu LITUP organiziramo za založnike, ki delujejo v okoljih z manjšinskimi jeziki.

Sodelujoči:

Idoia Noble je prevajalka in tolmačka z uredniškimi ter glasbenimi izkušnjami, je tudi sodelavka Združenja baskovskih založnikov pri evropskem projektu LIT-UP in založbe Alberdania pri projektih GG4A ter Bidiland.

Marian Val je odgovorna za urad za internacionalizacijo in mednarodne knjižne sejme pri združenju AEPV. Delala je tudi na evropskih programih in je trenutno koordinatorka projekta LIT-UP.

Barbara Pregelj je soustanoviteljica in glavna urednica založbe Malinc, prevajalka, tolmačka, predavateljica ter raziskovalka z več kot 700 bibliografskimi vnosi. Pri založbi Malinc je oblikovala projekte spodbujanja branja ter različne projekte na nacionalni in mednarodni ravni.

Polona Konjedic je magistrica anglistike in primerjalne književnosti. Dela kot literarna agentka za Založbo Malinc. Pripravlja tudi didaktična gradiva za šolo in koordinira različne projekte EU.

Sprejem z limonado

  • 19. oktober 2023 ob 17.00
  • Stojnica založbe Malinc (4.1, G28)

Po okrogli mizi za vse udeležence in obiskovalce sejma pripravljamo sprejem in druženje z limonado na stojnici založbe Malinc v dvorani 4.1, G28.

Dogodke na Frankfurtskem knjižnem sejmu sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije ter Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Projekte GG4A, BIDILAND, LIT-UP, LETS, KUP in LITPRAX sofinancira Evropska unija.

Projekt LITPRAX sofinancirata program Erasmus+ Evropske unije ter Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja.