Gloria Scappini: prva rezidentka humanistične rezidence Branislave Sušnik

Prva humanistična rezidenca Branislave Sušnik

Letos januarja je v Medvodah potekala prva humanistična rezidenca Branislave Sušnik. Projekt, ki ga založba Malinc izvaja v sodelovanju z občino Medvode, je namenjen špansko govorečim raziskovalkam in/ali umetnicam, ki želijo izpeljati projekt, povezan z Branislavo Sušnik. Namen rezidence je preučevanje, prevajanje in širjenje dela slovensko-paragvajske antropologinje. Rezidenca je bila letos izpeljana prvič, med 20 prijavami pa je bila izbrana paragvajska antropologinja, cineastka, docentka in raziskovalka Gloria Scappini.

Spoznavanje sveta Branislave Sušnik

»Zanimajo me različni vidiki: kultura, kako zveni slovenščina, kakšna je tukaj hrana, pokrajina …, skratka kakšen je bil tukaj svet Branislave Sušnik. Moj pogled bo celota vseh izkušenj, ki jih bom pridobila. Sem kot goba, ki vpija vse, kar sliši, vidi, vonja …« je o svojem raziskovalnem projektu povedala v intervjuju za Gorenjski glas.

V intervjuju za Dnevnik pa je svoji predhodnici povedala še: “Ona je kot velika intelektualna mati, velika referenca v antropologiji. Vedno me je zanimalo, od kod prihaja.”

Dogodki v času rezidence

Prvi dogodek v sklopu rezidence je bilo srečanje antropologinje z medvoškimi ustvarjalci 25. januarja v Kavarni Medvode. Dva dni kasneje, 27. januarja, pa se je na domačiji Pr’ Lenart pogovarjala s strokovno javnostjo, ki ji je predstavila izzive paragvajske antropologije. 

V torek, 31. januarja je sledila zaključna predstavitev dela v okviru Humanistične rezidence v Knjižnici Medvode. Raziskovalka je naprej predstavila Paragvaj, pri tem pa ga je vseskozi povezovala s tem, kar je o njem pisala Branislava Sušnik. Medvoško raziskovalko je predstavila tudi preko predmetov, ki so krožili med občinstvom. Zatem je predstavila svoje delo s paragvajskimi staroselci: bivališča staroselskega ljudstva iz jezikovne skupine Gvarancev, s katerim dela in živi v pragozdu. Obiskovalci dogodka so ob tem imeli priložnost poslušati staroselske zvoke ter kako zvenita gvaranski in tobski jezik. 

Prispevek o predstavitvi projekta v knjižnici Medvode je bil predvajan tudi v oddaji Novice med vodami:

Humanistično rezidenco Branislave Sušnik podpira Občina Medvode.