Med 11. in 24. septembrom bo Medvode obiskala rezidentka Agustina De Vera iz Urugvaja

V Medvodah (in tudi v nekaterih drugih slovenskih mestih) bo v okviru druge izvedbe humanistične rezidence Branislave Sušnik, namenjene špansko govorečim raziskovalkam in umetnicam, gostovala urugvajska video umetnica Agustina De Vera, ki bo izvedla projekt izmenjave video korespondence med Medvodami in mestom San José de Mayo (Urugvaj), kjer živi in izvaja različne kulturne dejavnosti. Poleg tega bo umetnica pripravila multimedijski dnevnik svojih izkušenj, ki bo razstavljen v Urugvaju in Sloveniji, svoje umetniško delo pa bo predstavila tudi v Cirkulaciji2 v Ljubljani.

V okviru te izdaje rezidenčnega programa načrtujemo naslednje dogodke, namenjene javnosti:

12. september ob 19.30, Knjižnica Medvode

Javna predstavitev humanistične rezidence Branislave Sušnik 2023, projekcija videopisma iz kraja San José de Mayo (Urugvaj), namenjenega Medvodam, in pogovor z Agustino De Vera.

13. september ob 16.00, Bar Kulture 313,6, Kulturni dom Medvode, Medvode

Delavnica, namenjena videoustvarjanju. Delavnico bomo posvetili izdelavi odgovora na video-pismo, ki je bilo poslano iz Urugvaja v Medvode. Trajanje: 3-4 ure. Odprto za vso javnost. Prijave na delavnico sprejemamo na branislavasusnik@gmail.com.

15. september, 20.00, Cirkulacija 2, Podhod Ajdovščina, Ljubljana

Čustveni avdio-vizualni zemljevid: sledi potovanja v Slovenijo. Razstava, predstavitev in pogovor z Agustino De Vera.

23. september ob 17.00, Domačija Pr’ Lenart, Belo

Predstavitev rezultatov projekta in pogovor z letošnjo rezidentko Agustino De Vera na kraju njenega bivanja v Medvodah, na domačiji Pr’ Lenart na Belem.

O Agustini De Vera

Agustina De Vera je diplomirala iz avdiovizualnih jezikov in medijev na Filozofski fakulteti Univerze Republike Urugvaj in magistrirala iz poučevanja avdiovizualnih vsebin na univerzi FLACSO (Latinskoameriška fakulteta za družbene vede) v Urugvaju. V svojih raziskavah se osredotoča na alternativne filmske prakse in sisteme produkcije podob v izobraževanju, pri čemer sodeluje z vzgojitelji in umetniki. Te razume kot možnost vzpostavljanja drugačnih političnih in poetičnih subjektivitet, ki preizprašujejo obstoječa čustvena razmerja in razmerja moči.

Vodi projekt MAIUS Espacio Cine, platformo, ki združuje dejavnosti za diseminacijo, usposabljanje in decentralizacijo urugvajske kinematografije.

Sodeluje v skupini, ki raziskuje povezave med filmom in filozofijo La imagen cinematográfica como acontecimiento (Kinematografska podoba kot dogodek): Umetnost prikazovanja eksistence kot očitnega kaznivega dejanja, André Labarthe in Giles Deleuze, ki je zmagal na programu I+D (Raziskave + Razvoj) 2020.

Poučuje in vodi delavnice s področja avdiovizualnih jezikov ter je neodvisna producentka in ustvarjalka vsebin, slik in zvokov.

INSTAGRAM: @capicua_ava

O rezidenčnem programu Branislave Sušnik

Humanistična rezidenca Branislave Sušnik je projekt, ki je nastal v okviru mednarodnega kolektivnega raziskovalnega portala Bivališča Branislave Sušnik, in je namenjen preučevanju, prevajanju in razširjanju védenja in dela slovensko-paragvajske antropologinje Branislave Sušnik, rojene v Medvodah. V okviru programa enkrat letno razpišemo rezidenco, namenjena špansko govorečim raziskovalkam in/ali umetnicam, ki želijo izpeljati raziskovalni projekt, povezan z Branislavo Sušnik in/ali njenim rojstnim krajem. Projekt poteka v sodelovanju z domačijo Pr’ Lenart, kjer bo Agustina De Vera v času rezidenčnega bivanja raziskovala in ustvarjala. Domačija Pr’ Lenart je kulturni spomenik in odpira vrata različnim strokovnim, znanstvenim in kulturnim dogodkom ali dejavnostim. Samostojno ali v sodelovanju s partnerji izvaja umetniške in humanistične rezidence.

Projekt humanistične rezidence Branislave Sušnik finančno podpirata Občina Medvode in Javna agencija za knjigo, izvajamo pa ga še v sodelovanju z Zavodom Sotočje, Knjižnico Medvode, Barom kulture 313,6 ter Cirkulacijo 2.