Izšel je novi priročnik Poti do evropske književne raznolikosti: motiviranje za branje v projektih Leo, leo in Španska vas 2022/2023

Izšel je novi priročnik Poti do evropske književne raznolikosti: motiviranje za branje v projektih Leo, leo in Španska vas 2022/2023, ki je namenjen motivatorjem in motivatorkam branja. Letošnji priročnik zajema didaktizacije in priporočila za delo z enajstimi literarnimi besedili, ki so vključena v projekta.

LEO, LEO je projekt, ki motivira za branje z uporabo španščine, zato je slikanica, ki smo jo tokrat izbrali za delo v projektu, kot običajno, dvojezična.

ŠPANSKA VAS pa je projekt, namenjen vsem tistim, ki bi radi strategije motiviranja za branje spoznali in spoznale ob kakovostnih mladinskih besedilih iz literatur, ki so v slovenskem prostoru manj poznane.

Priporočila, didaktizacije in nadaljni izzivi temeljijo na strategijah motiviranja za branje Montserrat Sarto. Letošnji priročnik vključili strategije, ki smo jih že preizkusili, nekatere pa v projektih letos uporabljamo prvič.

Pri izboru besedil je bilo tudi tokrat naše vodilo Književna raznolikost. Tako bi namreč vnovič lahko opisali letos vključena besedila, ki so nastala v zelo različnih kulturnih okoljih: Baskiji, Argentini, Čilu, Avstriji, Kolumbiji in Španiji. Enako velja tudi za naša prizadevanja za animiranje, motiviranje za branje, pri čemer uporabljamo tudi v Sloveniji manj uveljavljene formate in nosilce: igralni komplet, e-knjige pa tudi videopogovore z avtoricami in avtorji. Že dolgo namreč velja, da različni ljudje uporabljajo raznolike zaznavne kanale, in to je za nas še posebej pomembno, saj v naših projektih poudarjamo osebni odziv in pomen čustev pri odločitvah, tudi tistih, ki so videte najbolj racionalne. Za nas je celostni način še vedno imperativ: spoznavamo, ob tem pa uživamo in se zabavamo.

Celoten priročnik je na dostopen na spodnjem gumbu. Če bi želeli prejeti PDF verzijo priročnika, vas vabimo, da se nam oglasite na e-naslovu info@malinc.si

Izdajo priročnika sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.