Drage bralke, bralci in vsi knjižni navdušenci,

december je, čas, ko ulice mest zažarijo okrašene z barvitimi lučkami, ko se mrazu navkljub iz hiše podamo na srečanja z nam ljubimi, ko se zvečer še toliko raje zavijemo v mehke deke in posežemo po najljubših knjigah. December je tudi čas, ko se spomnimo na vse, ki jih imamo radi, zanje mrzlično iščemo primerna darila ter upamo, vse do trenutka, ko njihovi prsti odvijajo darilni papir, da jim bo izbrani dar pričaral nasmeh na obraz.

Z mislijo na vas smo pripravili vodič po darilih, ki je obenem tudi kratek pregled vseh knjig, ki smo jih letos izdali. Upamo, da vam bo v pomoč pri izbiri daril za vaše najdražje, morda pa vas bo navdihnil, da katero izmed letošnjih izdaj podarite tudi sebi.

V teh dneh, ko se tudi spominjamo, kakšno je bilo leto, ki se izteka, pa bi se vam, dragi bralci, radi tudi iz srca zahvalili: za kupljene in izposojene knjige, za prijazne besede in pohvale, za obisk na predstavitvah in okroglih mizah, za navdihujoča srečanja v živo in prek spleta in za to, da spremljate delovanje založbe Malinc. Resnično, brez vas nas ne bi bilo.

Pet vrhunskih knjig za otroke in ena zbirka pravljic za vse starosti

Čudežne besede

Slikanica Mihe Mazzinija s pomembnim sporočilom: kako velik vpliv imajo besede na nas? Slikanico je z zabavnimi ilustracijami opremil Štefan Turk.

Sivček

Sivček je polarni medved, ki mora zaradi taljenja ledu zapustiti svojo ledeno ploskev. Slikanica baskovske avtorice prinaša izhodišča za prepotrebne pogovore o današnjem svetu.

Martin

Martin ni tak, kot drugi. Tako vsaj pravijo. Dvojezična slikanica govori o drugačnosti – tudi tisti nevidni, ki se skriva v vsakem od nas.

Zgodba o drevesu, prva slikanica Barbare Vuga, je topla pripoved o tem, kaj se zgodi, ko prebivalci vasi stopijo skupaj, da drevo pozimi ne bi bilo osamljeno. Kot nalašč za praznične dni!

Nika ima veliko skrivnost: želi postati velika glasbena zvezda! Toda starši jo namesto tega vpišejo na tečaj tenisa. Njene težave bodo gotovo nasmejale vsakega mladega bralca.

Kako so rože prišle na svet je brezčasna zbirka za otroke in odrasle. Izbor pravljic iz celega sveta sta pripravili Breda Podbrežnik Vukmir in Klarisa Jovanović, lepoto cvetlic pa je upodobila slikarka Mojca Fo.

Dve knjigi za nekoliko starejše in predvsem pogumnejše mlade bralce

Erik se znajde v skrivnostnem gradu na Irskem, ki skriva strašno prekletstvo. Je bila smrt njegovega strica res naključna? Je njegov kolega Albert Zimmer vampir ali ne? Bo Erik na ta vprašanja dobil odgovore, preden se zaduši v srhljivi kripti?

Erik se znajde v skrivnostnem gradu na Irskem, ki skriva strašno prekletstvo. Je bila smrt njegovega strica res naključna? Je njegov kolega Albert Zimmer vampir ali ne? Bo Erik na ta vprašanja dobil odgovore, preden se zaduši v srhljivi kripti?

V prazničnem času si lahko obe knjigi skupaj s kodo ERIK2023 zagotovite po akcijski ceni – samo 35,00 EUR za komplet obeh. Akcija traja do 31. decembra 2023.

Za tiste, ki se iščejo na poti iz adolescence

Težko pričakovano nadaljevanje uspešnice Laž. Erik se končno znajde ven iz zapora, toda njegovih težav s tem še zdaleč ni konec. Vključevanje v družbo, polno predsodkov, je zelo težavno. Mu bo uspelo najti delo in študirati? Mu bo ob tem Xénia lahko stala ob strani?

Problemski roman, ki še tako zahtevno temo, kot so motnje hranjenja, uspe prek zgodbe o dveh prijateljicah prikazati z izjemnim smislom za humor in neposrednostjo.

Branje, ki vas ne bo pustilo lačnih!

Če nas roman 35 kalorij brez sladkorja spravi v smeh, je Marta tista, ob kateri bomo potočili tudi kakšno solzo. Ogledalo, pred katerim se Marta spominja zadnjih mesecev svojega življenja, ne zrcali samo njene podobe, temveč tudi spomine in občutja. Pretresljivo in nujno.

Dekle z mušketo je zgodba o uporniški najstnici … iz 19. stoletja. Namesto poroke pogumna Stans izbere mušketo in se raje pridruži Napoleonovi vojski. Po resničnem dogodku!

Menjam strah za sladoled, prvenec Samante Kobal, je pripoved o šestnajstletnem Tomažu, ki se nepričakovano znajde v divjem vrtincu čustev in situacij, ki od njega zahtevajo več kot samo pogum.

Do 25. decembra s 30 % popustom v prednaročilu!

Za najzahtevnejše in najstrastnejše bralce

Matere ne Katixe Agirre je vrhunsko spisan preplet kriminalke, grozljivke, esejističnega zapisa, novinarske kronike in pisateljskega dnevnika. Ali res velja, da Matere ne pišejo, saj dajejo življenje?

Ljubezenske pesmi urugvajske pesnice Idee Vilariño so namenjene vsem: najbolj raztresenim in najradovednejšim bralcem, zaljubljenim mladostnikom, poklicnim bralcem, pa tudi pesnicam in pesnikom.

Prvič v slovenščini!

Nove izdaje v španščini

V letu 2023 nismo pozabili niti na naše španske bralce. Izdali smo dve slikanici v španščini, in sicer prevod ene slovenske in ene hrvaške slikanice.

Španski prevod slikanice Patricije Peršolja Solo cinco minutos mas (Samo še pet minut), ki brez predsodkov išče odgovore na boleča vprašanja:

Zakaj nekateri starši ne skrbijo za svoje otroke? Zakaj jih zapustijo?

Španski prevod slikanice hrvaške avtorice Ive Bezinović-Haydon Mi abuela no sabe quién soy (Moja baka ne zna tko sam), ki nežno naslika odnos med med deklico Emo in njeno babico Zrinko, ki nenadoma začne pozabljati stvari in ljudi.

Praznična škatla

Kakšni bi bili prazniki brez darilnih škatel? Letos smo izdali prav posebno škatlo, igralni kompet Ur: Kaplja, ki ni hotela pasti.

Komplet vsebuje: knjigo Ur: Knjiga o dežju, prosojnice z dežnimi kapljicami, ilustracije na kartonih in prosojnice z izbranimi pesmimi iz knjige v španščini. Lahko preberete samo knjigo, polagate prosojnice z dežnimi kapljami na kartone z ilustracijami, vzamete prosojnico s pesmijo v španščini in najdete ujemajočo pesem v knjigi … Predvsem pa pustite domišljiji prosto pot.